24 mart. 2023 | 18:58

Pensionarii României, cu un picior în groapă: acum totul depinde de UE, ei fac „cărțile”

ACTUALITATE
Pensionarii României, cu un picior în groapă: acum totul depinde de UE, ei fac

Sistemele de pensii din România trebuie să fie supuse unor ample planuri de reformă, astfel încât să îndeplinim condițiile impuse de Uniunea Europeană pentru a fi eligibili ca să beneficiem de fondurile disponibile plin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

La momentul actual, situația este destul de îngrijorătoare, putem chiar să afirmăm că pensionarii sunt cu un picior în groapa incertitudinii și imprevizibilului, în condițiile în care urmează să se impună schimbări majore, dar nu știm concret cum se vor materializa acestea.

Cert este că e nevoie de reforme, de echitate și echilibru în sistemele de pensii din țară, mai ales când vine vorba despre pensiile publice în raport cu cele speciale.

La ce să se aștepte pensionarii români, în lunile următoare

Despre situația actuală a pensiilor românilor, dar și despre ce urmează să se întâmple în sistem, în viitorul apropiat, tocmai a vorbit ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Conform oficialului de la Palatul Victoria, România trebuie să găsească o soluție, împreună cu membrii Comisiei Europene, astfel încât să ne punem la punct sistemele de pensii și să putem primi banii atât de necesari din PNRR, bani vitali pentru investiții în economia noastră națională.

„Din discuțiile pe care le-am avut până acum cu cei de la Comisia Europeană, componenta de reformă nu a fost pusă în discuție pentru a fi negociabilă.

Avem, în schimb, componenta plafonului de 9,45 % din PIB, care din cauza ultimelor evoluție macroeconomice pe care le avem, mai ales în ceea ce privește rata inflației, prin ajustarea ar duce la depășirea acestui plafon și din acest punct de vedere, așa cum arată prevederile regulamentului Comisie Europene, să trebuiască să modificăm acest plafon”, a declarat Marcel Boloș, conform realitatea.net.

Tot ministrul Boloș a mai transmis că, așa cum arată acum metodologiile Comisie Europene, pentru neîndeplinirea reformelor la care s-au angajat statele membre sunt criterii care privesc plata parțială, există un termen de 6 luni de suspendare a sumelor și de plată parțială a sumelor care sunt prevăzute în cererile de plată.