Dobânzile bancare: cât câștigi în luna martie, dacă-ți pui banii la bancă. Calcule exacte
Mulți români caută, în această perioadă tulbure din perspectivă economică, să-și protejeze banii de inflație prin anumite instrumente financiare.
Unii dintre ei optează pentru a investi la bursă, alții, ceva mai curajoși, se orientează către zona criptoactivelor, alții cumpără metale prețioase sau artă. Există însă foarte multe persoane ce văd în depozitele bancare o potențială soluție care să le protejeze banii de devalorizare.
Au ei dreptate sau se înșală amarnic? Pentru a avea un răspuns, să analizăm cum arată piața dobânzilor astăzi și cât de generoase sunt băncile cu persoanele fizice ce optează pentru economisire în moneda națională.
Unele bănci oferă dobânzi mai mari, altele foarte mici. Dar asta nu e tot, mai există un pericol
„Pentru această comparație am luat ca exemplu un depozit în valoare de 10.000 de lei pentru o perioadă de 12 luni. Au fost luate în calcul cele mai bune dobânzi la depozitele în lei oferite de băncile enumerate. Majoritatea băncilor oferă dobânzi mai mari la depozitele accesate online.
Cel mai avantajos depozit bancar din prezent este acordat TBI Bank (9,3%), care aduce un venit de 837 lei în 12 luni. Grupul bulgăresc este urmat de ProCredit Bank (8.6%), BCR și CEC, ambele cu o dobândă anuală de 8%.
Cele mai mari bănci din România, din punctul de vedere al activelor, nu oferă cele mai mari dobânzi la depozitele în lei. Banca Transilvania oferă o dobândă anuală de 6,75% pe an, micșorând dobânda de la 7,25% în luna decembrie 2022″, conform unei analize Wall-Street.ro.
Dacă dobânzile unui anumit jucător ți se par interesante, nu uita că acesta nu este singurul detaliu la care trebuie să fii atent și de care trebuie să ții cont, când alegi să-ți plasezi banii într-un anumit depozit. La fel de important este să te interesezi și cu privire la comisioanele ce ți se percep.
De exemplu, poate fi vorba despre un comision de administrare pentru cont sau card sau de comisioane mult mai mari pentru retragerile în numerar de la bancomat. Pentru a nu pierde în loc să câștigi ceva, trebuie să analizezi toate aceste detalii, înainte de a alege banca unde vrei să-ți plasezi economiile.