09 mart. 2023 | 13:19

Vestea momentului de la Banca Transilvania: se întâmplă cu banii românilor în 2023, cu finanțările

ACTUALITATE
Vestea momentului de la Banca Transilvania: se întâmplă cu banii românilor în 2023, cu finanțările

Lipsa de lichiditate este poate cea mai mare problemă a sectorului privat românesc, însă pentru unele domenii de activitate perspectiva pentru 2023 arată promițător, iar semnale foarte bune vin din partea Băncii Transilvania.

Oficiali din cadrul instituției vorbesc despre finanțări puternice ce vor fi oferite anul acesta sectorului agricol autohton.

Conform unei declarații proaspăt făcute de Tiberiu Moisă, Director General Adjunct MidCorporate & IMM Banca Transilvania, portofoliul de finanțări agricole al BT este unul foarte bogat, iar 2023 ar putea aduce o creștere semnificativă.

Banca Transilvania, anunț de zile mari în plină criză. Finanțările curg pe bandă rulantă

”Avem la Banca Transilvania un portofoliu de finanţări agricole la final de 2022 de 1 miliard de euro, ceea ce înseamnă circa 20% din totalul finanţărilor pentru agricultură din România. A fost un an foarte bun şi nu îl văd repetat prea curând.

Între timp, au fost creşteri de dobânzi, devii atent la costuri. Ne bucurăm că am avut o creştere aşa mare, dar suntem atenţi să nu ne întindem mai mult decât ne ţine plapuma. Cred că vom creşte şi în 2023 ritmul de finanţări, nu în ritmul din 2022.

Multe ferme au derulat fie achiziţii de terenuri, au cumpărat tehnologie, multă lume şi-a luat credite pentru capital de lucru. Sunt multe motive pentru care s-au luat credite. Per ansamblu piaţa va creşte, dar nu la fel de avântat ca în 2022”, a declarat oficialul.

Referitor la dobânzi, care au ajuns să reprezinte cel mai mare motiv de îngrijorare pentru firmele ce solicită finanțare, oficialul BT susține că acestea s-au stabilizat și chiar au scăzut, dar sunt încă mari şi fiecare se gândeşte, când ia un credit, cum pot folosi banii ca să obţin un câştig mai mare decât ce mă costă.

„Nu vom mai vedea creşterile de anul trecut şi e normal. E o reaşezare a lucrurilor”, a subliniat acesta. Tot oficialul susține că agricultura este un domeniu important, „strategic pentru noi”.

„Se vorbeşte mult despre agricultură şi oportunităţi, despre subvenţii, despre programele europene, dar ar trebui să vorbim şi despre semnele de intrebare, despre nesiguranţa care însoţeşte aceste oportunităţi. Trebuie să investim, dar în ce o facem prima dată: în depozite, în pământ, în irigaţii? Avem credite, dar apoi apare un an în care dobânzile cresc şi oamenii se întreabă dacă au făcut bine”, a mai punctat el.