07 mart. 2023 | 15:55

Epoca glaciară a nimicit multe populații umane: cine a supraviețuit, cine a dispărut

ACTUALITATE
Epoca glaciară a nimicit multe populații umane: cine a supraviețuit, cine a dispărut

Ultima eră glaciară a fost o perioadă excepțional de provocatoare pentru grupurile de vânători-culegători care locuiau pe teritoriul Eurasiatic.

Pentru a supraviețui frigului intens, populațiile umane au trebuit să caute refugiu în marginea de sud a continentului, deși, după cum dezvăluie un nou studiu, nu toate aceste grupuri antice au trecut prin marele îngheț.

Înainte de epoca glaciară, Europa era dominată de cultura Gravettiană, care se distingea datorită caracteristicilor sale tehnologice, artistice și funerare.

După ce au analizat genomul a 356 de vânători-culegători preistorici din 14 țări europene, autorii unui studiu au dezvăluit că Gravettianii au fost, de fapt, împărțiți în două grupuri complet neînrudite.

Una dintre aceste populații, cunoscută sub numele de Věstonice, a fost prezentă în Europa centrală în cei 10.000 de ani care au precedat glaciațiunii, în timp ce al doilea grup, numit cluster Fournol, a ocupat vestul și sud-vestul Europei.

„Cu aceste constatări, putem susține pentru prima dată în mod direct ipoteza că în timpul erei glaciare oamenii și-au găsit refugiu în regiunea climatică mai favorabilă din sud-vestul Europei”, a explicat autorul studiului, Cosimo Posth, într-o declarație.

Multe culturi au dispărut cu totul, în urma erei glaciare

Din nefericire pentru vânătorii-culegători Věstonice, toate urmele genetice ale existenței lor au dispărut în timpul glaciațiunii.

Anterior, oamenii de știință au presupus că Italia ar fi putut oferi un refugiu pentru populațiile din Europa Centrală în timpul ultimei epoci glaciare, totuși această constatare contrazice teoria, indicând că locuitorii regiunii nu și-ar fi găsit adăpost în peninsulă.

În schimb, cercetătorii au descoperit că un grup separat de oameni din cultura Epigravettiană s-a mutat în nordul Italiei la sfârșitul epocii, înlocuind populația Věstonice.

„Credem că indivizii asociați cu o cultură ulterioară, Epigravettiană, sunt diferiți genetic de locuitorii anteriori ai zonei”, a declarat autorul studiului, He Yu.

„Se presupune că acești oameni au venit din Balcani, au ajuns mai întâi în nordul Italiei în jurul perioadei maximului glaciar și s-au răspândit la sud, până în Sicilia”, s-a menționat, de asemenea.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele