Scenariul distrugerii Pământului de un asteroid: ce a descoperit NASA
Oamenii de știință confirmă că metoda de impact a DART poate fi folosită pentru a proteja Pământul de asteroizii care distrug planetele. Iată ce a declarat NASA.
Anul trecut, sonda spațială DART de la NASA și-a încheiat cu succes misiunea: să se ciocnească de un asteroid numit Dimorphos, pentru a vedea dacă este posibil să schimbe traiectoria oricărei roci spațiale care ar putea distruge planeta.
Oamenii de știință din echipa DART au analizat datele colectate de la misiunea de atunci, iar acum au publicat cinci lucrări în Nature care explică detaliile rezultatelor DART. Ei au decis, de asemenea, că, da, metoda poate fi folosită pentru a apăra Pământul dacă vreodată un asteroid suficient de mare pentru a ne ucide pe toți se îndreaptă spre noi.
Suntem feriți de asteroid, în cazul în care lovește planeta noastră
Aparent, unul dintre panourile solare de la DART a lovit Dimosphos mai întâi, înainte ca corpul acestuia să se ciocnească complet de stâncă la 6 km pe secundă (3,7 mile pe secundă). Nava spațială s-a izbit de asteroid la aproximativ 25 de metri de centrul său, ceea ce a fost un factor uriaș în succesul misiunii, deoarece a maximizat forța impactului.
Potrivit studiilor, coliziunea reușise să ejecteze un milion de kilograme sau 1.100 de tone de rocă din Dimorphos. Acea pulverizare de moloz a zburat spre exterior, departe de asteroid, generând de patru ori impulsul impactului DART și schimbând și mai mult traiectoria lui Dimorphos.
În timp ce NASA a testat misiunea doar pe o singură rocă spațială, oamenii de știință au ajuns la concluzia că pentru asteroizii la fel de mari ca Dimorphos, nici măcar nu trebuie să trimitem o misiune de recunoaștere în avans. Atât timp cât avem cel puțin câțiva ani de timp de avertizare, deși câteva decenii ar fi de preferat, atunci vom putea intercepta viitoarele traiectorii de asteroizi.
Franck Marchis de la Institutul SETI din Mountain View, California, a declarat pentru Nature: „Putem proiecta rapid o misiune care să devieze un asteroid, dacă există o amenințare, și știm că acest lucru are șanse foarte mari de a fi eficient”.
Trebuie să vedem și mai bine efectul misiunii asupra asteroidului după ce nava spațială Hera a Agenției Spațiale Europene sosește la Dimorphos în 2026. Misiunea va studia sistemul de asteroizi binari Didymos și Dimorphos, pentru a valida în continuare metoda impactului cinetic al lui DART sau utilizarea viitoare.