Fenomen rar și spectaculos în România, ce a apărut în Apuseni: „Imaginile fac cât o mie de cuvinte” FOTO
Este spectacol, zilele acestea, pe Lacul Beliș din Munții Apuseni. Pe întinderi mari, suprafața înghețată a apei a fost gravată natural, fiind considerat un fenomen rar de către cei care cunosc zona. „Când Dumnezeu se joacă cu natura, niciun artist nu Îl poate egala!”, au reacționat reprezentanții Apuseni Transilvania.
Imagini spectaculoase în Apuseni
Temperaturile negative din ultima perioadă au făcut ca Lacul Beliș să înghețe. În imaginile surprinse de Raul Ghiran, președintele Asociației Rescue Transilvania, se observă adevărate opere de artă pe luciul apei.
„Când Dumnezeu se joacă cu natura, niciun artist nu Îl poate egala! Cel mai bine o demonstrează expoziția, la propriu, a creației pe Lacul Beliș. Forme impunătoare, ca niște gravuri, și absolut remarcabile, realizate parcă în cele mai bine gândite tipare, pastelează suprafața înghețată a apei. E un spectacol dedicat privirii celor care trec prin zonă!
Merită să urcați în Apuseni pentru că peisajul de iarnă te îmbie. E o poveste la tot pasul iar imaginile fac, în mod real, cât o mie de cuvinte”, au precizat reprezentanții Apuseni Transilvania.
Un loc mirific între munți
Potrivit Wikipedia, Beliș-Fântânele este un lac artificial de acumulare, situat la 990 de metri altitudine, în Munții Gilăului din județul Cluj. A fost amenajat între anii 1970-1974, în scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald. Lacul din Apuseni are o suprafață de 9,8 kilometri pătrați și măsoară 13 km lungime. Pe malul său se află stațiunea cu același nume.
Lacul Beliș-Fântânele se află la confluența dintre munții Gilăului (est), munții Vlădeasa (vest) și Muntele Mare (sud). În perioada comunismului, locuitorii vechii comune Beliș au fost nevoiți să se strămute pe actualul amplasament al satului.
În prezent, cătunele Milioan, Pleș, Dădești, Bolojești sau Giurcuța de Jos au rămas doar o amintire. Doar în verile foarte secetoase, când nivelul apei lacului scade foarte mult, se pot vedea ruinele caselor abandonate de moți, cele mai cunoscute fiind rămășițele fostei biserici din Giurcuța de Jos.
Puțini români știu de această „insulă”
Iată cum descrie un internaut această zonă de poveste din Apuseni: „Un loc ireal de frumos aproape de Cluj, de care nu ai auzit. Eu am numit acest loc „insula neștiută de pe Lacul Beliș”. Și asta pentru că de sus această porțiune de pământ îți dă senzația că e o insulă, în mijlocul lacului. Dacă te gândești să faci o escapadă de weekend, îți recomand acest loc minunat pentru că este perfect pentru relaxare, plimbare cu bicicleta, plimbare cu barca și poți să te bucuri de peisaje care îți taie respirația”.