De ce ai nevoie de un somn bun: cum îți prelungește viața, conform experților
Un somn bun ți-ar putea prelungi viața, au descoperit oamenii de știință de la Universitatea Harvard.
Un nou studiu sugerează că un somn odihnitor regulat poate prelungi viața cu aproape cinci ani pentru bărbați și cu peste doi ani pentru femei.
Cercetătorii au analizat datele a peste 170.000 de oameni și au descoperit că cei care se bucurau de un somn de bună calitate trăiau cel mai mult.
Studiul a mai arătat că opt la sută din decesele din orice cauză pot fi atribuite unor modele de somn slabe.
Oamenii care au văzut cel mai mare beneficiu au dormit între șapte și opt ore în fiecare noapte, nu au avut dificultăți în a adormi și nici probleme în a adormi. De asemenea, nu au folosit niciun medicament pentru somn și au raportat că se simt bine odihniți la trezire cel puțin cinci zile pe săptămână.
„Comportamentele ideale de somn”
La cei care au raportat că au avut toate cele cinci măsuri de calitate a somnului, speranța de viață a fost cu 4,7 ani mai mare pentru bărbați și cu 2,4 ani mai mare pentru femei, comparativ cu cei care nu au avut niciunul sau doar unul dintre cei cinci factori.
„Dacă oamenii au toate aceste comportamente ideale de somn, au șanse mai mari să trăiască mai mult”, a spus dr. Frank Qian, cercetător în medicină la Harvard Medical School și coautor al studiului.
„Cred că aceste descoperiri subliniază faptul că doar să dormi suficiente ore nu este suficient, trebuie să ai un somn odihnitor și să nu ai probleme cu a adormi și să adormi.
„Așadar, dacă putem îmbunătăți somnul în general și identificarea tulburărilor de somn este deosebit de importantă, este posibil să putem preveni o parte din această mortalitate prematură.”
Oamenii de știință știu de ceva timp că un somn insuficient crește riscul apariției unui șir de probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile de inimă, obezitatea și diabetul, dar este prima dată când beneficiul unui somn bun asupra speranței de viață a fost cuantificat.
Studiu de cinci ani
Pentru analiza lor, cercetătorii au analizat datele de la 172.321 de persoane care au participat la Sondajul Național de Sănătate între 2013 și 2018.
În timpul perioadei de urmărire de 4,3 ani, 8.681 au murit. Dintre aceste decese, 2.610 decese (30%) au fost cauzate de boli cardiovasculare, 2.052 (24%) din cauza cancerului și 4.019 (46%) din alte cauze.
Comparativ cu persoanele care au avut de la zero la unu factori favoriți de somn, cei care au avut toți cei cinci au avut șanse mai mici de a muri din orice motiv cu 30%, șansele de a muri din cauza bolilor cardiovasculare cu 21% și șansele de a muri de cancer cu 19% mai puține și cu 40% mai puțin probabilitatea de a muri din alte cauze.
Beneficiul pentru bărbați a fost aproximativ dublu decât pentru femei, din motive pe care oamenii de știință nu le pot explica.
„Chiar și de la o vârstă fragedă, dacă oamenii pot dezvolta aceste obiceiuri bune de somn de a dormi suficient, asigurându-se că dorm fără prea multe distragere a atenției și au o igienă bună a somnului în general, aceasta le poate beneficia foarte mult sănătatea generală pe termen lung”, a adăugat dr. Qian.
„Este important ca tinerii să înțeleagă că multe comportamente de sănătate se cumulează în timp.
„Așa cum ne place să spunem, niciodată nu este prea târziu să faci exerciții fizice sau să renunți la fumat, nici niciodată nu este prea devreme. Și ar trebui să vorbim și să evaluăm somnul mai des.”
Studiile anterioare au arătat că somnul prea puțin sau prea mult poate afecta negativ inima.
Și doar o noapte de somn slab este suficientă pentru a declanșa o creștere a unei substanțe chimice cerebrale legate de boala Alzheimer. Persoanele cu apnee în somn, o afecțiune în care oamenii se opresc în mod repetat să respire noaptea, sunt expuse riscului de a dezvolta tulburări cognitive ușoare cu 10 ani mai devreme decât persoanele fără tulburare de somn.