24 feb. 2023 | 12:46

Un an de război în cifre. 365 de zile pline de teroare

ULTIMA ORĂ
Un an de război în cifre. 365 de zile pline de teroare

La un an după ce Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, conflictul continuă să facă victime teribile. Mai jos sunt prezentate câteva dintre cifrele care arată amploarea devastării, inclusiv costul războiului în vieți omenești și angajamentul financiar uluitor luat de SUA și de partenerii săi pentru a ajuta Ucraina să reziste asaltului.

Victimele militare

Nici Rusia, nici Ucraina nu au publicat oficial cifrele privind numărul victimelor, dar se crede că ambele țări au suferit pierderi uriașe pe câmpul de luptă de când Vladimir Putin a lansat invazia la 24 februarie 2022.

Datele compilate de Ucraina sugerează că Rusia ar fi suferit unele dintre cele mai mari pierderi din întregul război în primele luni ale anului 2023. Forțele ucrainene de pe linia frontului au declarat pentru CBS News că comandanții ruși au aruncat val după val de oameni în unele bătălii ca și cum ar fi fost carne.

Ucraina a declarat că o medie de 824 de soldați ruși mureau în fiecare zi în februarie 2023 și, deși aceste cifre nu pot fi verificate independent, analiza generală a fost susținută de guvernul britanic, care a estimat în această lună că Rusia a suferit între 175.000 și 200.000 de victime în timpul războiului său din Ucraina, inclusiv între 40.000 și 60.000 de morți.

Serviciile de informații britanice au estimat că Grupul privat rus Wagner, care a trimis un număr mare de mercenari, inclusiv condamnați recrutați din închisori, pe frontul din Ucraina, a înregistrat pierderi în proporție de până la 50%.

Pentru a avea o perspectivă, Uniunea Sovietică de atunci a pierdut în total 15.000 de soldați pe toată durata conflictului său de 10 ani din Afganistan, între 1979 și 1989.

În decembrie, un consilier al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy a declarat că până la 13.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la începutul războiului, a relatat BBC News, rețeaua parteneră a CBS News.

Datele Organizației Națiunilor Unite arată că, de la începutul războiului, peste 7.199 de civili ucraineni au fost uciși și 11.756 au fost răniți, majoritatea victimelor fiind cauzate de arme explozive. ONU recunoaște că numărul real al victimelor este probabil mult mai mare, deoarece este dificil de obținut informații din zonele în care se duc lupte grele.

Crime de război

Potrivit comisarului pentru justiție al Uniunii Europene, au fost raportate 65.000 de suspiciuni de crime de război de când Rusia a lansat invazia în Ucraina.

Există o serie de tratate internaționale – Convenția de la Geneva și Protocolul de la Geneva fiind două dintre cele mai importante – care stabilesc standarde juridice internaționale pentru războaie. Orice încălcare a acestor standarde este o crimă de război care poate fi urmărită penal la Curtea Penală Internațională de la Haga și poate duce la pedeapsa cu închisoarea pentru făptuitori.

Guvernele naționale, în mod unilateral sau în parteneriat, pot, de asemenea, să desfășoare propriile anchete și urmăriri penale pentru crime de război, pe baza propriilor legi sau a principiului jurisdicției universale, care stabilește că unele crime de război sunt atât de extraordinare încât șochează conștiința întregii umanități și, prin urmare, pot fi urmărite penal oriunde.

Atacurile deliberate împotriva civililor sunt crime de război, la fel ca și „metodele de război care sunt în mod inerent nediscriminatorii și care pur și simplu nu pot face distincția între populația civilă și forțele armate”, a declarat pentru CBS News Jim Goldston, director executiv al Inițiativei pentru Justiție a Fundațiilor pentru o Societate Deschisă, a declarat pentru CBS News.

Cel puțin 6.000 de copii ucraineni au fost duși în tabere și alte facilități din Rusia și din teritoriile ocupate de Rusia de când a început invazia, fiind împiedicați să comunice cu familiile lor și supuși reeducării pro-ruse, potrivit unui raport recent al Observatorului de Conflicte, un grup de cercetare care monitorizează presupusele crime de război rusești în Ucraina.

Refugiați

Peste 8 milioane de ucraineni și-au părăsit țara și au devenit refugiați în Europa de la invazia Rusiei, potrivit datelor ONU. Se estimează că alte peste 5,3 milioane de persoane sunt încă strămutate în interiorul Ucrainei.

Potrivit interviurilor realizate cu peste 43.000 de refugiați ucraineni, marea majoritate a persoanelor care au fugit din țară au fost separate de membrii familiei, cel mai adesea din cauza restricțiilor impuse de Ucraina bărbaților în vârstă de luptă care părăsesc țara în cadrul sistemului de lege marțială, declarat după invazia Rusiei.

Cel mai mare grup de refugiați sunt femeile cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, urmate de copiii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani, scrie CBSnews.

Ajutorul internațional

Statele Unite au fost mult timp cel mai mare furnizor național de ajutor pentru Ucraina. De la 24 ianuarie 2022 până în februarie 2023, guvernul american spune că a angajat peste 29,8 miliarde de dolari numai în ajutor militar.

Potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială, un grup de reflecție german, SUA se angajase, de asemenea, cu aproximativ 16 miliarde de dolari în ajutor financiar și 10,5 miliarde de dolari în ajutor umanitar.

La sfârșitul anului trecut, contribuțiile combinate ale Uniunii Europene au depășit sprijinul SUA, potrivit Institutului Kiel.