14 feb. 2023 | 13:25

De ce păsările au supraviețuit în timp ce dinozaurii au dispărut: știința din spatele întrebărilor

ACTUALITATE
De ce păsările au supraviețuit în timp ce dinozaurii au dispărut: știința din spatele întrebărilor

Toată lumea știe ce este o pasăre – și aproape toată lumea știe ce este un dinozaur.

Dar nu toată lumea știe că păsările au evoluat din dinozauri în urmă cu aproximativ 160 de milioane de ani.

De fapt, păsările și dinozaurii au trăit împreună timp de aproximativ 100 de milioane de ani. Păsările descindeau dintr-un anumit grup de dinozauri numit dromaeosauri, sau „șopârle alergătoare”, care erau o familie de teropode cu pene sau dinozauri „picior de fiare”, care includeau velociraptor.

Dar când un asteroid a lovit Pământul în urmă cu 66 de milioane de ani în largul coastei a ceea ce este acum Mexic, dinozaurii au dispărut – dar unele păsări au rămas. S-ar putea să te întrebi de ce.

Oamenii de știință specializați în evoluția păsărilor încearcă să descopere de ce păsările nu au fost nimicite. Ei pun cap la cap indicii precum fosilele și alte dovezi despre viața de pe Pământ cu mult timp în urmă. Deocamdată, oamenii de știință au idei despre motivul pentru care păsările au supraviețuit, dar nu au răspunsuri ferme.

Avantajele de a fi fără dinți

Păsările de astăzi nu au dinți. În schimb, au ciocuri, care au multe forme și dimensiuni pentru a mânca și a bea. Dar unele dintre păsările care au trăit pe vremea dinozaurilor aveau de fapt dinți.

După ce asteroidul a lovit Pământul cu mult timp în urmă, toate păsările cu dinți au dispărut. Dar multe dintre cele fără dinți au continuat să trăiască. Unii oameni de știință cred că lipsa dinților este ceea ce a permis acestor păsări să supraviețuiască.

Fosilele păsărilor timpurii fără dinți arată că au putut să mănânce mai multe alimente pe bază de plante – în special nuci, fructe și semințe. Acest lucru însemna că se bazau mai puțin pe mâncarea altor animale decât păsările cu dinți. Unii oameni de știință cred că această diferență de dietă a devenit un mare avantaj după impactul asteroidului.

Când asteroidul a lovit Pământul, a provocat imediat tsunami-uri și cutremure masive. Un puls uriaș de căldură de la impact a provocat incendii enorme în apropierea locului în care a lovit asteroidul. În lunile care au urmat, cantități uriașe de praf au umplut stratul de aer care înconjoară Pământul.

Pentru animalele care mâncau plante, era mult mai puțină hrană. Multe au dispărut, ceea ce a generat probleme pentru animalele care le mâncau.

Deoarece au murit atât de multe specii de animale – iar plantele se luptau să obțină suficientă lumină solară – hrana ar fi fost greu de găsit dacă ai fi fost o pasăre. Dar dacă ai putea ciuguli pământul și ai găsi semințe sau nuci îngropate, asta ar fi putut face toată diferența în capacitatea ta de a supraviețui ca specie.

Cum funcționează știința

Desigur, este posibil ca alți factori să fi făcut ca păsările fără dinți să supraviețuiască în timp ce verii lor cu dinți au pierit – inclusiv norocul.

Deocamdată, este un mister fără un răspuns cert. Așa funcționează știința. Oamenii de știință formulează idei sau ipoteze folosind cunoștințele și informațiile existente. Apoi își testează ideile – fie prin efectuarea de experimente, fie prin adunarea mai multor dovezi. Aceste informații fie le susțin, fie le infirmă ideile.

Așadar, oamenii de știință care studiază evoluția păsărilor sunt gata să revizuiască povestea despre cum au făcut-o păsările și dinozaurii nu, deoarece colectează mai multe informații din roci, fosile și ADN-ul antic.