13 feb. 2023 | 07:30

Cutremurul imobiliar a început deja, mari constructori intră în faliment: prețurile locuințelor, la pământ, în Europa

ACTUALITATE
Cutremurul imobiliar a început deja, mari constructori intră în faliment: prețurile locuințelor, la pământ, în Europa

Pentru o perioadă de câțiva ani, în pandemie, prețurile locuințelor au explodat în aproape fiecare colț al Europei. Un cutremur imobiliar era inevitabil, bula nu mai poate fi susținută de mult, atât din pricina inflației accelerate, cât și a condițiilor bancare din ce în ce mai aspre.

În Europa, de câteva luni, au început să apară semne din ce în ce mai evidente ale unei crize imobiliare, a unei restructurări pe acest segment de afaceri. Situația a devenit atât de problematică încât giganți din domeniul construcțiilor au inițiat proceduri de faliment.

Dezastrul imobiliar, în mod surprinzător, vine din țările nordice

Nu este prima oară când vedem vești proaste din partea pieței imobiliare din Suedia. Deja de câteva luni, această țară a devenit emblematică pentru un fenomen ce trebuie să-și facă resimțite consecințele cel puțin în toată Europa. Nu de alta, dar și americanii au criza lor.

Ratele dobânzilor la creditele cu ipotecă au explodat nu doar în România, dar în întreaga Europă. Nu ajută nici creșterea accelerată a costurilor cu utilitățile. Din acest motiv, conform datelor obținute de Adevărul, față de primul trimestru al anului trecut, în 12 luni, prețurile apartamentelor au scăzut cu 16% în Suedia. Mai mult decât atât, economiștii se așteaptă la o scădere și mai mare a valorilor de achiziție.

De fapt, ce se întâmplă acum este anularea bruscă a câștigurilor fabuloase obținute în perioada pandemiei de Covid-19. Din acest motiv, Consiliul Național pentru Locuințe din Suedia estimează că și efortul de construire al apartamentelor noi se va duce în cap în 2023 cu 44%, până la aproximativ 33.000 finalizate.

Problemele nu se vor termina însă aici, pentru că industria construcțiilor este responsabilă de aproximativ 350.000 de angajați din cei 5,1 milioane de muncitori ai Suediei. Dacă aceștia vor începe să-și piardă locurile de muncă, criza imobiliară se va resimte în multe alte sectoare ale economiei naționale, iar semnele există deja.

Nu de alta, dar în ianuarie 2023, trei din cele cinci companii mari care și-au cerut intrarea în faliment în această țară activau în construcții. În plus, numărul firmelor care își cer falimentul în Suedia a crescut cu 47% față de acum un an, independent de domeniul de activitate..

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele