30 ian. 2023 | 10:28

Apartament în România, fără rate la bancă, fără credit ipotecar: câți ani trebuie să muncești ca să-l achiți

ACTUALITATE
Apartament în România, fără rate la bancă, fără credit ipotecar: câți ani trebuie să muncești ca să-l achiți

În România, prețurile apartamentelor au explodat în ultimii ani și au devenit mai inaccesibile ca niciodată, mai ales în marile orașe ale țării. Criza imobiliară a fost amplificată și de creșterea dobânzilor bancare, în tandem cu inflația și prețurile la energie.

În contextul socio-economic actual, foarte mulți români speră să pună mâna pe un apartament fără a apela la un credit ipotecar. Pentru asta, pe termen lung, trebuie să pună bani deoparte, iar cel mai recent Raport asupra stabilității financiare publicat de Banca Națională a României (BNR) a asociat o cifră exactă efortului. A atras atenția asupra faptului că, în decembrie 2022, pentru a cumpăra o locuință de 55 metri pătrați, fără credit bancar, un român muncește aproximativ 11 ani.

Cât lucrezi să-ți cumperi o casă în România

Cel mai ridicat nivel al respectivului indicator, în mod previzibil, se înregistrează în Cluj, 10,8 ani pentru un apartament fără ajutorul unui credit bancar. Pe poziția doi se află Brașovul cu 9,8 ani, Constanța cu 9,5 ani, urmat de Timișoara cu 7,6 ani. Conform Finzoom citat de Economedia, București este pe poziția a cincea în acest top cu 7,5 ani. La polul opus, de exemplu, în Giurgiu ai nevoie de doar șase ani de salarii pentru o locuință.

Înainte să iei aceste valori temporale ”de bune”, merită avut în vedere că pleacă de la premisa că pui deoparte un salariu mediu integral. Nu mai cheltui nimic din el pe facturi, alimente, divertisment sau orice altceva. E ca și cum lucrează doi oameni într-o casă, iar un salariu merge pe cheltuielile aferente unui trai decent, în timp ce al doilea salariu este pus deoparte pentru achiziția unui apartament.

Dincolo de detaliile de fond, fascinant este că același studiu folosind ca barometru achiziția unei locuințe de 55 de metri pătrați implică 18 ani de salarii în Praga, în jur de 15 ani în Budapesta și Varșovia sau 12 ani în Viena.

„Prețurile proprietăților rezidențiale au crescut în România în prima jumătate din anul 2022 (+8,5 la sută în termeni anuali), menținându-se însă la cel mai redus nivel din regiune și, totodată, sub media Uniunii Europene (+10 la sută) și a celei aferente zonei euro (+9,3 la sută). Totodată, pe parcursul ultimilor 10 ani, dinamica prețurilor proprietăților rezidențiale din România a fost mai redusă comparativ cu cea a prețurilor din regiune ”, se arată în raportul Băncii Naționale a României.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele