NASA și DARPA vor testa motoarele termice nucleare pentru misiunile cu echipaj pe Marte
Agențiile speră să demonstreze eficiența tehnologiei cât mai curând, în 2027. Astfel, NASA se întoarce la o idee veche, în timp ce încearcă să ducă oamenii pe Marte.
NASA colaborează cu Agenția de Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare (DARPA), pentru a testa un motor de rachetă termică nucleară în spațiu, cu scopul de a utiliza tehnologia pentru misiuni cu echipaj pe Planeta Roșie.
Agențiile speră să „demonstreze tehnologia avansată de propulsie termică nucleară cât mai curând în 2027”, a spus administratorul NASA Bill Nelson.
„Cu ajutorul acestei noi tehnologii, astronauții ar putea călători în și din spațiul profund, mai repede ca niciodată – o capacitate majoră de a se pregăti pentru misiunile cu echipaj pe Marte”.
NASA are o tehnică inovatoare
În cadrul programului Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations (DRACO), direcția misiunii de tehnologie spațială a NASA va prelua conducerea dezvoltării tehnice a motorului, care va fi integrat cu o navă spațială experimentală de la DARPA.
NASA spune că propulsia termică nucleară (NTP) ar putea permite navelor spațiale să călătorească mai repede, ceea ce ar putea reduce volumul de provizii necesare pentru a efectua o misiune lungă. Un motor NTD ar putea, de asemenea, elibera spațiu pentru mai multe echipamente științifice și putere suplimentară pentru instrumentare și comunicare.
Încă din anii 1940, oamenii de știință au început să speculeze cu privire la posibilitatea utilizării energiei nucleare pentru a alimenta zborurile spațiale. SUA au efectuat experimente la sol pe acest front, începând cu anii ’50. Reducerile bugetare și schimbarea priorităților (cum ar fi concentrarea asupra programului navetei spațiale) au determinat NASA să abandoneze proiectul la sfârșitul anului 1972, înainte de a efectua orice zbor de testare.
Există, desigur, riscuri implicate de motoarele NTP, cum ar fi posibila dispersare a materialului radioactiv în mediul înconjurător, în cazul în care apare o defecțiune în atmosferă sau pe orbită.
Cu toate acestea, NASA spune că timpii de tranzit mai rapid pe care îi pot permite motoarele NTP ar putea reduce riscul pentru astronauți – ar putea reduce timpul de călătorie către Marte cu până la un sfert. Rachetele termice nucleare ar putea fi de cel puțin trei ori mai eficiente decât metodele convenționale de propulsie chimică.