Programul nuclear iranian se află într-un „punct periculos”. Declarațiile lui Macron după discuțiile cu Netanyahu
Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat joi „graba” pentru programul nuclear iranian, după discuții cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat la Paris pentru a încerca să obțină o poziție europeană mai fermă împotriva Teheranului.
Macron, declarații vehemente după întâlnirea cu premierul israelian
Într-o declarație făcută publică după un dineu-întâlnire la Palatul Elysee, Macron a avertizat că continuarea proiectului atomic de către Teheran „va avea inevitabil consecințe”.
Israelul a acuzat de mult timp Iranul că urmărește să obțină o armă nucleară, în timp ce Teheranul insistă că programul său nuclear are ca unic scop generarea de energie.
Netanyahu speră că rolul Iranului în furnizarea de drone invadatorilor ruși în Ucraina, precum și reprimarea protestelor de acasă, îi va determina pe aliații occidentali să renunțe la orice urmărire a unei reluări a acordului privind programul atomic din 2015.
De asemenea, premierul a declarat că Israelul ia în considerare trimiterea de ajutor militar Ucrainei, renunțând aparent la poziția sa mai neutră față de conflict în speranța de a obține o poziție occidentală mai conflictuală față de Teheran.
„E nevoie de fermitate în relațiile cu Iranul”
Franța este de acord că este nevoie de „fermitate” în relațiile cu Iranul, a declarat anterior o sursă diplomatică pentru AFP, afirmând că programul nuclear a atins „un punct periculos” și subliniind rolul Teheranului în războiul din Ucraina.
Alierea cu Ucraina nu este lipsită de riscuri pentru Netanyahu, deoarece apărarea aeriană rusă desfășurată în Siria vecină ar putea fi îndreptată împotriva avioanelor israeliene în timpul raidurilor ocazionale ale acestora asupra intereselor iraniene din această țară.
De asemenea, Iranul deține mai mulți cetățeni străini care sunt considerați ostatici politici de către guvernele occidentale.
Vinerea trecută, un palestinian înarmat a împușcat mortal șapte persoane în fața unei sinagogi dintr-un cartier de coloniști israelieni din Ierusalimul de Est anexat.
A fost cel mai mortal atac care a vizat civili israelieni în mai mult de un deceniu și a avut loc la o zi după ce un raid israelian în Cisiordania a ucis 10 palestinieni.
Biroul lui Macron a declarat înainte de întâlnire că liderul francez va „reitera, de asemenea, necesitatea ca toate părțile să evite măsurile susceptibile de a alimenta ciclul de violență” între israelieni și palestinieni, oferind în același timp „solidaritatea Franței cu Israelul în fața terorismului”.