De-ale lui Mitică: am voie să plantez un copac aproape de casa vecinului? Ce spune legea
Anual, pe rolul instanțelor de judecată apar numeroase dosare ale căror cauze sunt destul de simplu de rezolvat, dacă oamenii ar cunoaște câtuși de puțin legea sau dacă ar găsi o cale de a comunica între ei, fără să se ajungă la magistrați. De exemplu, vorbim despre conflictele dintre vecini, apărute pe teme cum ar fi plantarea unor copaci.
Știm cu toții că, mai ales în mediul rural, oamenii obișnuiesc să valorifice fiecare palmă de pământ și să planteze acolo fie răzoare cu zarzavat, fie diverși pomi sau copaci, cu diferite întrebuințări.
Până aici, totul bine, doar că unii aleg să planteze respectivii copaci într-o zonă ce deranjează vecinul, și de aici până la un conflict în instanță nu este adesea decât un pas mic.
Doar că legislația nu omite astfel de situații. Ele sunt clar reglementate în cadrul prevederilor Codului Civil și n-ar fi rău să aruncăm o privire asupra a ceea ce a dispus legiuitorul, pentru a evita cheltuielile cu avocații prin tribunale, dar și pentru a ne păstra o relație bună cu vecinii.
Mulți români își dau vecinii în judecată, din cauză că nu cunosc legea. De fapt, nu faci chiar ce te taie capul în curtea ta
Acestea fiind spuse, potrivit articolului 613 din noul Cod Civil, distanţa minimă pentru arborii plantați pe propria proprietate trebuie să fie de minim 2 metri de linia de hotar. Desigur, ca orice lege de pe fața pământului, și aici avem parte de unele situații particulare, care sunt la rândul lor anticipate de legiuitor și reglementate ca atare.
„În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii”, se arată, cât se poate de clar, în legislația care este în vigoare pe această temă, la ora actuală.
Totodată, sunt prevederi clare legate de cine beneficiază de potențialele fructe ale pomilor în cauză, fiindcă de multe ori vecinii se ceartă și pe acest motiv.
„Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”, prevede, de asemenea, legislația.