01 feb. 2023 | 08:56

România, a treia cea mai coruptă țară din Europa: cine ”ne-a luat fața” la fraude și combinații

ACTUALITATE
România, a treia cea mai coruptă țară din Europa: cine ”ne-a luat fața” la fraude și combinații

Ungaria este cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană, conform celor mai recente analize. România ocupă “doar” locul al treilea.

Blocul comunitar este format din 27 de state, iar Ungaria este cea mai coruptă țară, potrivit celui mai recent raport al Transparency International.

Ungaria, cea mai coruptă țară din UE

Clasamentul este completat de locul doi, Bulgaria, și locul al treilea, România. Potrivit indexului de percepție a corupție 2022 al Transparency International, Ungaria, Bulgaria și România ocupă primele trei locuri în topul țărilor membre, cu scoruri între 42 și 46 din 100.

La nivel global, România ocupă locul 63. Nu s-a schimbat mai nimic față de datele din 2021, când a înregistrat 46 de puncte, cu doar un punct mai mult decât în 2022. În ultimii zece ani, scorul României la corupție a fost între 43 și 48 de puncte.

La polul opus, top 3 cele mai puțin corupte din Uniunea Europeană este alcătuit din Danemarca, care a obținut 90 de puncte, urmată de Finlanda cu 87 de puncte și Suedia cu 83, potrivit studiului Transparency International.

De asemenea, Suedia (83), Elveția (82), Țările de Jos (80), Luxemburg (77), ​​​​​​​Regatul Unit (73), Slovenia (56), Polonia (55), Cipru (52), ​​​​​​​Malta (51) și Ungaria (42) sunt toate la minime istorice ale indicelui, în acest an.

„Așa cum Europa se confruntă cu nenumărate provocări – de la războiul din Ucraina și penuria ulterioară de energie și alimente până la recesiunea care se profilează – regiunea nu reușește să lupte împotriva corupției. Anul acesta am văzut cum industriile puternice și liderii străini pot influența politica în detrimentul interesul public din Franța până în Germania și UE însăși. Pentru ca liderii să abordeze eficient crizele cu care se confruntă continentul, ei trebuie să acorde prioritate acțiunilor susținute și cuprinzătoare pentru combaterea corupției și asigurarea integrității în politică”, a declarat Flora Cresswell, coordonatorul regional pentru Europa de Vest al Transparency International.

Din 2017, 96% dintre țările din regiune fie au scăzut, fie au făcut progrese mici sau deloc semnificative. În această perioadă, Luxemburg (77), Regatul Unit (73) și Austria (71) au scăzut semnificativ în ceea ce privește indicele de corupție. Doar Irlanda (77) s-a îmbunătățit semnificativ.

Pentru scorul individual al fiecărei țări și modificările în timp, precum și analiza pentru fiecare regiune, puteți consulta pagina IPC 2022 a regiunii.