Fără niciun dubiu, American Psycho este unul dintre cele mai apreciate și, deopotrivă, interesante filme care au fost vreodată create.
Însă, știai că Tom Cruise are o oarecare legătură cu acest film? Evident, ai putea să te gândești că prima opțiune a regizorului pentru rolul principal a fost chiar „Maverick”.
Ori, în egală măsură, ar putea să-ți treacă prin cap că Tom Cruise i-a oferit lui Christian Bale sfaturi prețioase care, ulterior, l-au ajutat pe cel din urmă să creeze personajul emblematic pe care l-a interpretat.
Niciuna dintre aceste ipoteze nu este, însă, apropiată de adevăr, după cum vei afla din acest articol, în cele ce urmează.
Dacă este să faci un calcul brut, au trecut două decenii întregi de la lansare și nu ar fi o minciună să spunem că „American Psycho”, al lui Mary Harron, este un clasic horror în toată regula, care și-a câștigat, de-a lungul timpului, locul în vitrina filmelor „cult”.
Cu un scenariu bazat pe captivantul roman cu același nume, scris de Bret Easton Ellis, Harron și co-scenarist Guinevere Turner au dat naștere unui film ce poate fi considerat un comentariu social de excepție al Americii corporatiste.
Ele au dat, în egală măsură, o nouă viață examinării satirice a lui Ellis asupra masculinității toxice, iar asta înainte să se inventeze o expresie pentru așa ceva.
„American Psycho” spune povestea lui Patrick Bateman, un tânăr profesionist, arătos, șarmant și elegant, care locuiește în New York, în anul 1987.
Ziua, Bateman pare un tip narcisist obișnuit, cum mai întâlnești vreo sută dacă mergi într-un bar, dar noaptea este un criminal în serie extrem de „talentat”, care strânge la „CV” un număr de record de cadavre.
Așadar, un detectiv (interpretat de Willem Dafoe) începe să investigheze și să se apropie de adevărul pe care Bateman încearcă să-l ascundă.
Modul în care Christian Bale interpretează rolul lui Patrick Bateman este considerat a fi unic, actorul devenind extrem de apreciat imediat după. Totuși, el nu a fost prima alegere a echipei de producție. Îți poți închipui acest rol interpretat de oricine altcineva? Nici noi.
Producătorul Edward R. Pressman a cumpărat drepturile de filmare ale romanului în 1992, iar imediat după aceea, Johnny Depp a fost vizat pentru rolul principal, cu tot cu regizorul „Re-Animator”, Stuart Gordon, în fruntea listei.
Proiectul a trecut printr-o varietate de schimbări, Lionsgate dorindu-i pe Edward Norton, Ewan McGregor sau Leonardo DiCaprio, pentru a interpreta rolul lui Bateman.
Harron, totuși, a luptat pentru a-l aduce pe Christian Bale, care a refuzat roluri în speranța că va juca în curând personajul cu pricina.
Din fericire, toate aceste eforturi au dat roade, iar interpretarea lui Bale l-a ajutat pe actor să devină superstarului de la Hollywood care este astăzi.
Acea performanță actoricească, totuși, nu ar fi fost aceeași dacă nu ar fi existat, spre exemplu, Tom Cruise – ceea ce ne aduce la subiectul principal al acestui articol.
Performanța actoricească a lui Christian Bale, în rolul lui Patrick Bateman, este deosebit de tulburătoare, având în vedere cât de realistă pare în ochii atâtor oameni. Practic, personajul este, din păcate, extrem de relevant chiar și astăzi.
Într-un interviu care a vizat aniversarea de 20 de ani a filmului, Mary Harron a mărturisit că una dintre cele mai mari inspirații pentru interpretarea lui Bale a fost însuși Tom Cruise. Nu, nu vreun personaj interpretat de acesta, ci actorul, în sine.
Harron îl provocase, la vremea respectivă, pe Bale să se gândească la Bateman ca la un extraterestru care studiază natura umană, ceea ce l-a inspirat să studieze, înainte de toate, modul în care se comportă în public Tom Cruise.
Mai exact, actorul s-a ghidat după un interviu pe care Cruise l-a dat, în 1999 la „Late Night with David Letterman”.
Dacă se întâmplă să cauți interviul pe YouTube, primul rezultat ar putea fi etichetat cu „Tom Cruise înnebunește live la Letterman”. Pentru referință, găsești acel clip atașat în subsolul articolului.
În consecință, Christian Bale nu a fost singurul care a observat anumite trăsături comportamentale la Cruise, în cadrul acelui interviu. El a descris ceea ce a văzut ca fiind „un sentiment de prietenie intensă, dar fără nimic în spatele ochilor”.
Tom Cruise este unul dintre acei actori care refuză să iasă din perspectiva „starului de cinema”, chiar și atunci când nu filmează, ceea ce reprezintă descrierea perfectă a lui Patrick Bateman, care prosperă prin intermediul capacității sale de a-i convinge pe cei din jur că are dreptate, în absolut orice tip de împrejurare.
Evident, Cruise nu este un criminal în serie sub acoperire, însă pare să se comporte în public destul de bizar. Practic, dă senzația de falsitate, în linii mari.
Pentru ca Bateman să alunge suspiciunea cu privire la adevărata lui natură, el trebuie să joace constant un rol dublu, prezentând o atitudine fermecătoare care să-i acopere furia pe care o ține blocată în interiorul său.
În mod ironic, muzicianul și actorul Miles Fisher este o dovadă clară a faptului că Tom Cruise și Patrick Bateman sunt două fețe ale aceleiași monede.
Starul din „Final Destination 5” a devenit viral de mai multe ori pentru videoclipurile sale în care îl imită pe Tom Cruise, în special pentru „Tom Cruise: 2020 Presidential Announcement”.
Fisher l-a parodiat pentru prima dată pe actor în „Superhero Movie”, din 2008, și continuă să facă asta chiar și în ziua de azi.
Imediat după „Superhero Movie”, Fisher a lansat un videoclip pentru melodia „This Must”, de la The Talking Heads, unde a parodiat, într-o oarecare măsură, American Psycho. Aici, au fost expuse cele mai emblematice momente ale lui Bateman, Fisher realizând totul cu o acuratețe uimitoare.
Vizionarea celor două videoclipuri în paralel poate deveni incomodă, deoarece, în timp ce personajele interpretate de Tom Cruise și Patrick Bateman sunt, în mod evident, foarte diferite, există totuși un nivel neliniștitor de similitudine între omul Tom Cruise și personajul Bateman.