Putin vrea ca muncitorii din industria militară să fie scutiți de recrutarea din primăvară. Ce a declarat președintele rus
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că muncitorii din industria militară ar putea fi scutiți de proiectul de primăvară, în timpul vizitei sale la uzina Obukhov din Sankt Petersburg.
Putin: „Industria Apărării, copleșită”
„În ceea ce privește recruții care sunt chemați la serviciul militar: Având în vedere că industria de apărare este în prezent copleșită și ținând cont de faptul că lucrați în trei schimburi, iar produsele întreprinderilor din industria de apărare sunt la mare căutare, acum analizăm posibilitatea de a acorda o amânare celor care ar trebui să fie chemați la serviciul militar”, le-a spus miercuri muncitorilor din fabrică.
„Cred că această problemă va fi rezolvată în curând”, a adăugat el.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat marți că Putin a luat decizia de a crește efectivele Forțelor Armate ruse la 1,5 milioane de militari.
„Din punct de vedere conceptual, Putin a fost de acord” cu sugestiile care au fost anunțate de Ministerul Apărării al țării, dar detaliile extinderii nu au fost încă finalizate, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Acest lucru intervine după ce Rusia a efectuat o mobilizare parțială a cetățenilor săi în septembrie, recrutând 300.000 de persoane au fost îndeplinite, potrivit oficialilor.
La uzina Obukhov, Putin și-a exprimat, de asemenea, încrederea că victoria Rusiei în război este „inevitabilă” și „garantată”, afirmând că unitatea rușilor și eroismul soldaților de pe linia frontului vor face posibilă victoria.
Rusia, planuri de extindere a forțelor armate
Ministerul rus al Apărării a detaliat marți planurile sale de extindere a forțelor armate ruse în următorii ani, urmând să ajungă la 1,5 milioane de soldați până în 2026.
Extinderea forțelor armate, anunțată inițial în decembrie, va avea loc pe parcursul mai multor ani, din 2023 până în 2026, potrivit agenției de presă ruse de stat TASS. Rusia ordonase anterior, în august, o creștere a efectivelor de la 137.000 la 1,15 milioane de soldați.
Planurile vin în contextul în care Rusia s-a confruntat cu numeroase eșecuri pe câmpul de luptă din Ucraina. Kremlinul a mobilizat sute de mii de rezerviști la sfârșitul anului trecut, în încercarea de a schimba cursul războiului pe care încă îl numește o „operațiune militară specială”.
Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că două noi districte militare vor fi de asemenea formate la Moscova și Sankt Petersburg, iar un corp de armată va fi creat în Republica Karelia, de-a lungul graniței Rusiei cu Finlanda, potrivit The Wall Street Journal. Accentul pus pe Karelia vine după ce atât Finlanda, cât și Suedia au încercat să adere la NATO.
De asemenea, Rusia își propune să crească „capacitățile de luptă ale marinei, forțelor aerospațiale și ale forțelor strategice de rachete”, a relatat TASS.
„Doar prin consolidarea componentelor structurale cheie ale Forțelor Armate este posibilă garantarea securității militare a statului și protejarea noilor entități și facilități critice ale Federației Ruse”, a declarat Shoigu, potrivit Reuters.