Impozite mai mari pentru cei bogați: să sufere și ei ca noi, să vadă cum e
În ultimii ani asistăm la o sărăcire acută a unei părți semnificative din populația lumii, în timp ce unele persoane se îmbogățesc de la un an la altul și ajung la averi colosale, pe care nu le-ar putea cheltui nici în zece vieți. În acest context, se cere creșterea impozitării bogătașilor lumii.
O analiză recent realizată de organizația nonprofit Oxfam, două treimi din noua avere acumulată de la începutul pandemiei a revenit celor mai bogați 1%. Pentru a combate fenomenul, este nevoie de impunerea unei fiscalități mai dure asupra celor ce fac bani de-i întorc cu lopata.
Experții din cadrul organizației subliniază că pandemia de coronavirus, deși pe mulți oameni i-a dus în sapă de lemn, a reprezentat o veritabilă oportunitate pentru câțiva oameni ai lumii, ce și-au sporit semnificativ averile ce erau deja unele colosale și inimaginabil de mari.
Unii învârt banii cu lopata, alții de-abia au ce pune pe masă
Astăzi, fiecare dimensiune a inegalității – în funcție de bogăție, venit, gen și rasă – este în creștere în întreaga lume. În fiecare an, decalajul dintre bogați și ceilalți dintre noi se mărește.
Specialiștii subliniază că este vorba despre o inegalitate socială care ne privește pe toți, deoarece consecințele acestui fenomen sunt deosebit de grave și, dacă nu va fi combătut în timp util, cu măsuri rapide și eficiente, acesta se va extinde și va fi din ce în ce mai dificil de înlăturat.
Pentru a reuși acest lucru, cred experții, e nevoie de mobilizare globală, dar înainte de toate de conștientizarea gravității situației. Factorii de decizie ai planetei, Guvernele în special, ar trebui să alcătuiască rapid un plan de acțiune în acest sens, pentru a evia ca majoritatea oamenilor să ajungă din ce în ce mai săraci și împovărați.
„O astfel de inegalitate extremă nu numai că împiedică încetarea sărăciei globale. Inegalitatea ucide. Economia noastră trebuie să înceteze să-i răsplătească excesiv pe cei din vârf și să înceapă să lucreze pentru toți oamenii”, avertizează organizația.