Nu le convine taxa de solidaritate: deși s-au umplut de bani, giganții din Energie nici să n-audă că au de dat bani la stat
După cum știm, Guvernul a decis să instituie o așa-zisă taxă de solidaritate pentru a suprataxa profiturile marilor companii din sectorul energetic, profituri ce au atins sume colosale în acest an, pe fondul crizei. Doar că multor giganți nu le place deloc decizia și se declară împotriva ei.
Amintim că în cadrul ședinței de guvern ce a avut loc la mijlocul acestei săptămâni, s-a stabilit că marile companii din Energie să fie taxate suplimentar o perioadă limitată de timp, deoarece în acest context al crizei au înregistrat profituri foarte mari.
„Așa cum stipulează și regulamentul, Romania a transpus mot-a-mot aceasta prevedere. Cota de impozitare este de 60 la suta din extra-profituri, care depășește 20 la suta media. Iar ce este foarte important, așa cum am menționat și mai devreme, din aceasta suma colectata în acest fond special, minim 70 la suta se vor distribui pentru finanțarea investițiilor strategice, precum și a investițiilor în eficienta energetica și în investiții din energie din surse regenerabile.
Termenul de plata vă fi 25 iunie 2023, respectiv pentru profitul anului care încă nu s-a finalizat 2022 și 25 iunie 2024 pentru profitul care se vă realiza în anul 2023″, a explicat Mihai Diaconu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, care a mai ținut să precizeze și faptul că termenul de plata vă fi 25 iunie 2023, respectiv pentru profitul anului care încă nu s-a finalizat 2022 și 25 iunie 2024 pentru profitul care se vă realiza în anul 2023.
„O obligație uniforma de a transfera veniturile excedentare către consumatori ar permite tuturor statelor membre să își protejeze consumatorii. Efectul pozitiv asupra preturilor la energie ar avea un impact pozitiv asupra pieței de energie interconectate a Uniunii și ar contribui, de asemenea, la atenuarea rătei inflației (…)
În situația actuală, este oportun să se ia masuri la nivelul Uniunii prin introducerea unei contribuții de solidaritate pentru societățile din Uniune și sediile permanente care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, pentru a atenua efectele economice directe ale creșterii preturilor la energie pentru bugetele autorităților publice, pentru clienții finali și pentru societățile din întreagă Uniune. O astfel de contribuție de solidaritate ar trebui să fie excepțională și strict temporara (…)”, se arata în nota de fundamentare a proiectului legislativ.
Giganții care și-au burdușit portofelele nu vor să dea bani mai mulți la stat
Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, susține că avem parte de șantaj al companiilor petroliere cărora nu le convine supraimpozitarea profiturilor, deși acestea au explodat efectiv.
„Companii care făceau în ultimii cinci ani un profit de trei miliarde, au ajuns să declare la 9 luni de zile – 9 miliarde iar estimarea lor este că profitul va fi de 12 miliarde pentru acest an”, subliniază politicianul, citat de B1 tv.