29 dec. 2022 | 17:29

Guvernul de dreapta din Italia înăsprește regulile pentru salvarea migranților. Ce măsuri a luat

ULTIMA ORĂ
Guvernul de dreapta din Italia înăsprește regulile pentru salvarea migranților. Ce măsuri a luat

Guvernul de dreapta al Italiei a aprobat măsuri de amendare a organizațiilor caritabile care salvează migranți pe mare și de confiscare a navelor acestora în cazul în care acestea încalcă un nou set de reguli mai stricte – o măsură care, potrivit unui grup de campanie, ar putea pune în pericol vieți.

Italia – măsuri privind salvarea migranților

Un decret al cabinetului aprobat miercuri a declarat că aceste nave ar trebui să solicite un port și să navigheze spre acesta „fără întârziere” după o salvare, în loc să rămână pe mare în căutarea altor ambarcațiuni de migranți în pericol.

În prezent, misiunile organizațiilor caritabile, sau ale organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri), în centrul Mediteranei durează de obicei câteva zile, navele caritabile finalizând diferite operațiuni de salvare și luând adesea sute de persoane la bord.

Navele ONG-urilor trebuie, de asemenea, să îi informeze pe cei aflați la bord că pot cere protecție internațională oriunde în Uniunea Europeană, se arată în decret.

Căpitanii care încalcă aceste reguli riscă amenzi de până la 50.000 de euro (53.175 de dolari), iar încălcările repetate pot duce la sechestrarea navei, a adăugat decretul.

Meloni acuză ONG-urile că ajută traficanții de persoane

De la preluarea mandatului în octombrie, guvernul premierului Giorgia Meloni a vizat activitățile organizațiilor caritabile de salvare pe mare, acuzându-le că facilitează activitatea traficanților de persoane, pe fondul creșterii numărului de sosiri.

Organizațiile caritabile resping acuzațiile.

Riccardo Gatti, care se ocupă de o navă de salvare condusă de organizația caritabilă Medici fără frontiere, a declarat joi pentru cotidianul la Repubblica că decretul face parte dintr-o strategie care „crește riscul de moarte pentru mii de persoane”.

Regulile care îngreunează efectuarea mai multor salvări pot încălca convențiile internaționale și sunt „inacceptabile din punct de vedere etic”, a spus el.

Aproximativ 102.000 de migranți au debarcat în Italia până în prezent în 2022, arată datele Ministerului de Interne, comparativ cu aproximativ 66.500 în aceeași perioadă a anului trecut, 34.000 în 2021 și un vârf de peste 181.000 în 2016.

Un document al biroului ministrului de interne Matteo Piantedosi a precizat că doar aproximativ 10% dintre cei care au ajuns în Italia în 2022 au fost aduși la țărm de ambarcațiuni ale ONG-urilor.