30 dec. 2022 | 10:55

Ce este linia de 21 de centimetri și cât de importantă este în descoperirea vieții extraterestre

ACTUALITATE
Ce este linia de 21 de centimetri și cât de importantă este în descoperirea vieții extraterestre

Se crede că trei este un număr magic, dar dacă astronomii ar alege unul, probabil ar alege 21. Nu orice 21, ci 21 de centimetri, adică o lungime de undă specifică a luminii, care ne poate spune multe despre viața extraterestră.

Acest tip de lumină se află în partea undelor radio ale spectrului electromagnetic, produsă de tranziția dintre două stări energetice ale atomilor de hidrogen, care sunt foarte aproape unii de alții.

În forma sa cea mai simplă, un atom de hidrogen are un proton în nucleu și un electron într-un orbital „s”, în jurul său. Ambele particule au o cantitate numită „spin”. Rotirea lor poate să se prodică fie în aceeași direcție, fie în direcția opusă. Primul va avea ceva mai multă energie decât cel din urmă.

Deci, dacă un atom de hidrogen are spinul protonului și al electronului îndreptate în același mod, în timp, acesta va trece la starea opusă, deoarece este mai puțin energic și face acest lucru prin eliberarea unui foton. Lungimea de undă a fotonului este, mai precis, de 21,106 centimetri.

Când a fost descoperită linia de 21 de centimetri

Existența liniei de 21 de centimetri a fost descoperită 1951, iar prima hartă a hidrogenului neutru din Calea Lactee a fost finalizată la scurt timp după.

Efectuarea acestor măsurători le-a permis oamenilor de știință să înțeleagă mai bine viteza structurilor din galaxii.

Astronomii au reușit să elaboreze structura spirală a Căii Lactee cu linia de 21 de centimetri, însă această emisie are multe aplicații astronomice: ele nu sunt absorbite de norii mari de praf cosmic. Sunt opace la lumina vizibilă, dar sunt transparente pentru aceste unde radio.

Pe măsură ce radioastronomia devenea o disciplină importantă, acele antene radio au fost folosite și pentru căutarea inteligenței extraterestre. Nu este surprinzător faptul că această lungime de undă, o emisie specifică a celui mai comun element, a atras atenția persoanelor interesate.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele