28 dec. 2022 | 11:19

Chinezii ar putea avea interzis în SUA. Decizia care naște dezbateri puternice

ULTIMA ORĂ
Chinezii ar putea avea interzis în SUA. Decizia care naște dezbateri puternice

Guvernul SUA ia în considerare impunerea unor noi reguli Covid pentru călătorii din China, au declarat oficialii, citând îngrijorările legate de datele legate de virus publicate de guvernul chinez.

SUA vorbesc despre interzicerea călătoriilor din China

„Există îngrijorări tot mai mari în comunitatea internațională cu privire la valurile de COVID-19 în curs de desfășurare în China și la lipsa de date transparente, inclusiv date privind secvența genomică virală, raportate din RPC”, au declarat oficialii într-o declarație marți seara.

„Fără aceste date, devine din ce în ce mai dificil pentru oficialii din domeniul sănătății publice să se asigure că vor fi capabili să identifice orice potențiale noi variante și să ia măsuri prompte pentru a reduce răspândirea”, au precizat oficialii.

„Statele Unite urmează știința și sfaturile experților în sănătate publică, se consultă cu partenerii și iau în considerare luarea unor măsuri similare pe care le putem lua pentru a proteja poporul american”, au declarat oficialii.

Oficialii au subliniat măsurile luate de Japonia și Malaezia – adăugând că India și Organizația Mondială a Sănătății și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la situația din China.

Japonia va solicita un test negativ

Comentariile oficialilor americani vin după recentele măsuri ale Japoniei care impun un test Covid negativ pentru călătorii care sosesc din China continentală începând cu 30 decembrie – în timp ce China se confruntă cu o creștere bruscă a numărului de infecții la nivel național în urma unei redeschideri abrupte.

Călătorii din China care nu au un certificat de vaccinare valabil vor trebui, de asemenea, să facă un test înainte de plecare, se mai arată în anunțul Ministerului japonez al Sănătății. Măsurile nu se vor aplica celor care călătoresc din Hong Kong și Macao, potrivit anunțului.

Solicitat să comenteze măsurile Japoniei, Ministerul chinez al Afacerilor Externe a subliniat necesitatea unor măsuri „bazate pe știință”, fără a oferi mai multe detalii.

„Situația actuală a COVID în lume continuă să solicite o abordare de răspuns bazată pe știință și un efort comun pentru a asigura călătorii transfrontaliere sigure, pentru a menține stabilitatea lanțurilor industriale și de aprovizionare la nivel mondial și pentru a restabili creșterea economică mondială”, a declarat marți directorul general adjunct Wang Wenbin în cadrul unei ședințe de informare.

Urmează Taiwan

Taiwanul va efectua, de asemenea, teste Covid asupra vizitatorilor care sosesc din China continentală, au anunțat Centrele pentru controlul bolilor într-un comunicat, citând îngrijorarea legată de recenta creștere a numărului de infecții și de noile variante ale virusului care au apărut.

Toți pasagerii care sosesc cu zboruri directe din China și unii cu vaporul vor trebui să se supună unui test PCR, se arată în anunț, adăugând că măsurile vor intra în vigoare la 1 ianuarie și vor rămâne în vigoare timp de o lună.

Vizitatorii care vor fi depistați pozitiv vor avea opțiunea de a se izola la domiciliu, se arată în anunț.