„Cernobîlul polonez” care a dispărut din Uniunea Sovietică. Este unul dintre cele mai bine păstrate locuri secrete din Europa VIDEO
La sfârșitul Războiului Rece, orașul Borne Sulinowo a apărut brusc pe hartă în nord-vestul Poloniei.
Una dintre cele mai secrete și importante baze militare sovietice din blocul estic, a fost în afara controlului polonez în timpul Războiului Rece. În mod oficial, nu a existat. Creată inițial de naziști, apoi preluată de sovietici și despre care se zvonea că ar fi ascuns focoase nucleare, acum Borne Sulinowo găzduiește peste 5.000 de persoane.
„Cernobîlul polonez”
Unii îl numesc orașul fantomă, deoarece timp de decenii nu a apărut pe nicio hartă – o locație clandestină care, în perioada de vârf a Războiului Rece, ascundea probabil un arsenal mortal de arme nucleare capabil să distrugă marile orașe occidentale.
Alții îl numesc Cernobîl polonez, pentru că secretul care a înconjurat misterele sale radioactive a atras comparații îngrijorătoare cu zona de excludere din jurul centralei ucrainene afectate de dezastru.
Dar astăzi, Borne Sulinowo, în regiunea Pomerania de Vest din nordul Poloniei, apare ca o destinație de călătorie interesantă pentru cei care caută aventură și doresc să exploreze o zonă naturală frumoasă și un punct fierbinte sovietic relativ necunoscut, cu un trecut foarte întunecat.
Atingerea acestui oraș de la Szczecin, capitala regiunii, implică un drum lung cu mașina prin câmpiile rurale din Polonia, în mare parte câmpii, un teren care, de asemenea, poartă încă moștenirea Războiului Rece.
Orașul fantomă cu arme nucleare
Înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, acest loc era accesibil doar celor care aveau un permis special. Toți ceilalți stăteau departe și se prefăceau că nu știu nimic despre el. Era închis, ascuns și cel mai bine era să fie evitat.
Aproape 12.000 de soldați sovietici au fost staționați în complexul militar Borne Sulinowo în perioada de vârf a Războiului Rece. Făceau parte din Grupul de forțe nordice prezente în Polonia ca parte a acordului Pactului de la Varșovia dintre Uniunea Sovietică și republicile socialiste din blocul estic.
„Locul a fost un șantier masiv de construcție pentru trupe și instalații militare”, a declarat Wiesław Bartoszek, proprietarul muzeului local din Borne Sulinowo, pentru CNN.
„După 1945, când sovieticii au preluat locul, complexul a devenit parte a planurilor militare ale Pactului de la Varșovia, care includeau exerciții masive care pregăteau forțele terestre și aeriene pentru o invazie a Occidentului. Exista un singur drum care ducea acolo, o singură cale ferată care se termina în misteriosul oraș în spatele gardurilor electrificate.”
Oamenii care locuiau în apropiere de Borne Sulinowo erau, se pare, prea speriați pentru a mai menționa acest lucru.
În prezent, Borne Sulinowo este un cartier rezidențial. După plecarea sovieticilor, barăcile au fost transformate în apartamente. Calea ferată a fost îndepărtată și transformată în drum principal.
„Oamenii au venit în Borne din alte părți ale Poloniei, deoarece apartamentele erau foarte ieftine”, spune Bartoszek. În prezent, aici locuiesc aproximativ 5.000 de persoane.
Unele dintre clădirile funcționale au fost restaurate și reamenajate de-a lungul anilor. Un spital din epoca sovietică este intact și a fost renovat.
O altă clădire în formă de H din centrul orașului este acum un azil de bătrâni și o unitate de reabilitare pentru pacienții cu scleroză multiplă.
Totuși, orașul încă mai prezintă semne ale trecutului său. Unele clădiri, cum ar fi structura grandioasă care adăpostea vechea popotă a ofițerilor, sunt acum în degradare și au nevoie de renovare. Zidurile marmorate vorbesc despre gloria lor de odinioară.
Pădurile de pini și stejari sunt pline de lacuri, pârâuri, râuri și iazuri și sunt ideale pentru ciclism și drumeții în timpul sezonului estival. De asemenea, este bogată în faună sălbatică, inclusiv mistreți, cerbi și fazani.
Armele nucleare ale Uniunii Sovietice
La baza acestei fascinații stau poveștile despre focoasele nucleare care au fost ascunse cândva în silozurile masive din zonă, una dintre cele trei instalații de arme nucleare construite în vestul Poloniei.
Uniunea Sovietică a negat în mod explicit că ar fi depozitat rachete nucleare în Polonia, dar arheologii care au cercetat locul, cercetând arhivele de imagini din satelit declasificate și analizând scanările clădirilor, sunt convinși de contrariul.
„Unele dintre silozurile masive pentru aceste focoase se găsesc lângă Borne Sulinowo, în satul Brzezńica-Kolonia”, spune Bartoszek. „În timpul perioadei comuniste, zona a fost unul dintre cele mai bine păstrate locuri secrete din Europa”.
Aceste camere de depozitare sunt acum neglijate și vandalizate. Pereții lor de beton, acoperiți de graffiti, sunt într-o stare surprinzător de bună, dar alte instalații sau mobilier lipsesc. Camerele de depozitare – cu o lungime de aproximativ 70 de metri și o înălțime de 10 metri – sunt îngropate sub un strat gros de pământ și acoperite cu iarbă.