De ce devenim victime ale „brokerilor” falși care promit câștiguri fabuloase peste noapte

EduFin
De ce devenim victime ale „brokerilor” falși care promit câștiguri fabuloase peste noapte
05 dec. 2022 | 06:00

În ultima perioadă, tot mai mulți români sunt asaltați, mai ales prin intermediul rețelelor de socializare, de oferte care mai de care mai atractive. „Oferim bonusuri consistente dacă tranzacționezi cu noi”, „Poți să-ți înmulțești banii prin tranzacții pe piața Forex. La început fără niciun comision”.  Cam așa sună multe dintre anunțurile care au inundat internetul în ultima vreme.

Posibilitatea de a tranzacționa sau „șansa” de a investi în valută, contracte pe diferență (CFD), opțiuni binare, monede virtuale (criptoactive) reprezintă mesajul-cheie al majorității celor care promit că te vor îmbogăți peste noapte.  Termenii folosiți sunt greu de înțeles, dar sună bine și acreditează ideea că sigur lucrurile complicate aduc bani frumoși.

Mulți dintre cei care le citesc, dornici de câștiguri mari obținute în timp scurt, intră în jocul așa zișilor brokeri și își pierd economiile de-o viață.  Întrebarea care se pune în mod firesc în acestă situație este: de ce cad oamenii în plasa acestor brokeri falși?

O primă cauză este gradul scăzut de „alfabetizare financiară”. Din păcate, România ocupă ultimele locuri în clasamentele de profil. De aceea, avem nevoie acută de educație financiară care să cuprindă toate palierele societății, de la copii de grădiniță, la elevi de școală generală, la liceeni, studenți și adulți.  Mulți văd investiția ca pe o metodă de economisire, ceea ce nu este adevărat. O investiție presupune un risc, mai ales cea care înseamnă tranzacții cu instrumente financiare complexe (opțiuni binare, CFD, criptoactive). O decizie luată în necunoștință de cauză vă poate lăsa fără niciun ban. Nu vă lăsați păcăliți. Investiția nu este economisire.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) derulează o serie de programe gratuite de educație financiară, care acoperă toate categoriile de public. Detalii despre aceste programe puteți regăsi pe www.edutime.ro – site-ul de educație financiară al ASF.

Un alt motiv pentru care anunțurile care promit înmulțirea în mod neverosimil a banilor investiți este faptul că inflația crește apetitul populației de a conserva și de a spori chiar valoarea economiilor, o arată studiile de specialitate. De aceea, în aceste perioade cu creșteri galopante ale prețurilor, trebuie să ne stăpânim emoțiile și să cântărim de 10 ori atunci când primim oferte de investiții cu profituri nemaiîntâlnite și nemaivăzute. Banii nu se înmulțesc ușor. Un anunț care este prea bun ca să fie adevărat trebuie să reprezinte un semnal serios de alarmă.

Atenție la „influencerii” pe care îi urmărim și care au devenit modele pentru mulți dintre cei care stau toată ziua cu ochii „lipiți” de mobil. Accesul facil la rețelele de socializare și digitalizarea au permis diseminarea anunțurilor înșelătoare și au amplificat în mod substanțial numărul celor care și-au pierdut banii pe care i-au strâns cu greu. Prin urmare, nu mai credeți orbește tot ceea ce promit „influencerii”. Ei sunt plătiți pentru a promova aceste mesaje înșelătoare.

Așadar, pentru a nu cădea în plasa brokerilor falși, trebuie să vă informați cât mai temenic. Orice decizie de a investi trebuie bine fundamentată și luată în doar deplină cunoștință de cauză.

Site-ul www.edutime.ro este resursa ta de informații! Accesează-l! Te poate ajuta să nu-ți pierzi economiile de-o viață!

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele