24 nov. 2022 | 22:15

Cum pierde România miliarde de euro, din cauza românilor plecați la muncă în străinătate: riscăm să nu mai construim autostrăzi

ACTUALITATE
Cum pierde România miliarde de euro, din cauza românilor plecați la muncă în străinătate: riscăm să nu mai construim autostrăzi

Fenomenul crizei forței de muncă este mai grav decât ne-am fi imaginat. Nu doar că acest lucru afectează companiile locale, dar riscăm să pierdem miliarde de euro de la UE, în cadrul unor proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii, dacă nu vom avea suficientă forță de muncă pentru a lua parte la lucrări.

Știm cu toții faptul că, în ultimii ani, mai ales de când am intrat în comunitatea statelor membre ale Uniunii Europene, adică din 2007, pierdem anual forță de muncă.

Ne confruntăm cu un exod masiv de creiere, dar și de muncitori din diverse domenii de activitate, iar acest lucru ne deteriorează economia națională, pune mari dificultăți mediului privat și, mai nou, riscă să ne lase fără posibilitatea de a ne dezvolta infrastructura rutieră.

În joc sunt 80 de miliarde de la Uniunea Europeană, iar o treime din bani ar trebui direcționați în această direcție, o zonă a investițiilor-cheie pentru șansa noastră la a ne crește economia într-o manieră durabilă și de a avea posibilitatea de a atrage investitori străini.

Potrivit unei analize Rador.ro, „din cauza volumului mare de muncă, autoritățile vor să mărească forța de muncă cu până la 10% prin ademenirea a 500.000 de muncitori din țări asiatice precum Bangladesh și Nepal”.

Suntem la un pas să pierdem bani grei, din cauză că n-am știut să ne ținem românii muncitori în țară

„Riscul de a pierde banii este foarte, foarte mare”, a declarat Cristian Erbasu, președinte al asociației companiilor de construcții, FPSC.

Muncitorii străini au devenit deja o normalitate pe piața muncii din România. Guvernul a ajuns să suplimenteze numărul de lucrători chiar și până la pragul de 100.000 pe an, pentru a face față cererii uriașe de personal, dar iată că și acest număr impresionant se dovedește a fi insuficient.

În timp ce românii noștri pleacă pentru a munci pe șantierele din țările occidentale, nepalezii, de exemplu, trăiesc visul american atunci când sunt angajați de companiile noastre, fiindcă salariile la noi sunt net superioare celor de la ei din țară. Ei reușesc să trimită sute de euro familiilor rămase acasă, iar acești bani, în Nepal, fac diferența în traiul de zi cu zi, tocmai de aceea oamenii sunt foarte mulțumiți.