Cele mai vechi dovezi ale vieții pe Pământ: ce sunt aceste roci misterioase, de fapt
Găsirea celor mai vechi urme de viață de pe Pământ nu este ușoară. O grămadă de microbi între straturile de rocă lăsați acolo miliarde de ani: ceea ce va fi acolo se va asemăna mai mult cu o piatră, decât cu o formă de viață străveche.
Este nevoie de un ochi real pentru a distinge una de cealaltă și chiar și atunci dezbaterile sunt rareori soluționate. De exemplu, un set de formațiuni stâncoase vechi de 3,48 miliarde de ani din Australia de Ves se speculează că ar fi rămășițele fosilizate ale formațiunilor microbiene, cunoscute sub numele de stromatoliți. Excluzând posibilitatea ca acestea să fie pur geologice, este mai ușor de spus decât de demonstrat.
Cele mai vechi dovezi ale vieții pe Pământ
Acum, o nouă analiză a unei echipe internaționale de cercetători oferă dovezi puternice că aceste formațiuni sunt într-adevăr de origine biologică și nu rezultatul unor procese geologice.
„Dacă un arheolog ar descoperi fundațiile unui oraș în ruine, ar ști totuși că a fost construit de oameni, deoarece ar purta toate semnele distinctive ale construirii oamenilor – uși, drumuri și cărămizi”, explică paleontologul Keyron Hickman-Lewis de la Muzeul de Istorie Naturală din Marea Britanie.
„În același mod, există numeroase elemente structurale integrale stromatoliților care ne permit să identificăm procesele lor de formare și să le decodificăm originile. Aproape că putem fi arheologi în timp profund”.
Stromatoliții care datează de miliarde de ani se găsesc împrăștiați în întreaga lume. Constau în rocă laminată sau stratificată fin, care ar putea fi produsă fie prin straturi mineralizate de mată microbiană, fie prin reacții chimice nevii între rocă și mediul său.
Sarcina paleontologului este să încerce să descopere care este real – nu întotdeauna ușor, așa cum se vede în straturile de stromatolit vechi de 3,7 miliarde de ani din Groenlanda, care au fost declarate mai întâi cele mai vechi fosile din lume și apoi s-au dovedit a fi, pur și simplu, stânci vechi.
Dar identificarea celor mai vechi fosile de pe această marmură albastră veche de 4,54 miliarde de ani nu este doar un exercițiu de doborare a recordurilor. Este de profund interes pentru noi toți când și unde s-a dezvoltat viața pentru prima dată pe Pământ – originile străvechi ale umanității și toată viața care prosperă astăzi.
În prezent, stromatoliții vechi de 3,43 miliarde de ani dintr-un alt sit din Australia de Vest, formațiunea Strelley Pool, sunt cele mai vechi urme de viață, acceptate la scară largă, de pe Pământ. Acum, Hickman-Lewis și colegii săi au supus stromatoliții de 3,48 miliarde de ani din Dresser, din Australia de Vest, unui studiu nou și riguros.