Doar la asta nu ne făcusem de râs în Europa: suntem pe ultimul loc, ne costă scump, iar diferențele sunt fabuloase
Dacă ne uităm la statisticile care vin de la Bruxelles la intervale regulate de timp, România pare că nu vrea să intre în niciun clasament dacă nu atinge ”performanța” de a fi pe ultimul loc. Cea mai nouă dezamăgire la nivelul Europei vine însă pe un subiect care va suprinde toți românii.
În 2021, producția de lapte la nivelul Uniunii Europene a rămas stabilă. A fost vorba de aproximativ 161 de milioane de tone, din care 96% a fost lapte de vacă. În același timp, media europeană pe cap de vacă a crescut la nu mai puțin de 7.682 de kilograme de lapte. În mod previzibil, însă, valorile sunt departe de a fi similare în fiecare colț al bătrânului continent.
România, la coada clasamentului, din nou
La nivelul Europei, pe primul loc din prisma producției de lapte pe cap de vacă se află Danemarca, cu 10.097 de kilograme, urmată foarte aproape de Estonia cu o valoare, de asemenea, fabuloasă – 10.020 kilograme de lapte anual. La coada clasamentului, te-ai aștepta poate să se afle Bulgaria. Nu de alta, dar înregistrează doar 3.628 de kilograme, aproape o treime comparativ cu Danemarca.
Realitatea este însă semnificativ mai tristă decât atât. România atinge performanța de a fi chiar și sub Bulgaria din acest punct de vedere. În țara noastră, producția de lapte pe cap de vacă este de 3.362 de kilograme, cu aproape 300 de kilograme sub performanța țării vecine. Dacă nu era evident, astfel de statistici se transpun într-o nevoie acută de importuri.
În 2021, aproximativ o cincime din laptele burt de vacă din UE a fost produs (20,9%) și procesat (21,8%) la ferme din Germania. Cinci țări, Germani, Franța, Țările de Jos, Polonia și Italia sunt responsabile pentru aproape două treime (64,2%) din producția de lapte de vacă de pe teritoriul Uniunii Europene.
Aceeași analiză eurostat mai atrage atenția asupra unor particularități interesante. În Spania, de exemplu, s-a produs un milion de tone de lapte de capră. În Grecia a fost vorba de 900.000 de tone, iar în Franța am discutat de 800.000 de tone din același tip de lapte. Italia, de una singură, a asigurat aproape toată producția de lapte de bivoliță, aproximativ 700.000 de tone.