09 nov. 2022 | 12:55

Primul animal cu schelet, din lume: uimitoarea descoperire a cercetătorilor

ACTUALITATE
Primul animal cu schelet, din lume: uimitoarea descoperire a cercetătorilor

Înainte ca viața de pe Pământ să explodeze în diversitate, în urmă cu aproximativ 540 de milioane de ani, primele schelete primitive de animale începuseră deja să se formeze, se pare.

O serie de bureți marini din acea perioadă, prezentând forme tubulare, asemănătoare unui degetar, au fost găsiți recent. Despre aceste specimene se crede că sunt printre primele fosile scheletice.

Ce se știe despre aceste „creaturi”, până în prezent

Ceea ce se știe este că gurile acestor organisme în formă de tub erau înconjurate de tentacule retractabile de aproximativ 5 milimetri lungime, probabil folosite pentru a captura prada, iar intestinul lor ocupa cea mai mare parte a corpului și era împărțit în cavități longitudinale.

Forma creaturilor este modelată extern de un mineral dur cunoscut sub numele de fosfat de calciu, care se găsește și în oasele umane.

„Aceasta este într-adevăr o descoperire de una la un milion. Aceste tuburi misterioase se găsesc adesea în grupuri de sute de indivizi, dar până acum, ele au fost considerate fosile problematice, deoarece nu aveam cum să le clasificăm”, a declarat paleobiologul Luke Parry, de la Universitatea Oxford.

„Mulțumită acestor noi exemplare extraordinare, o piesă cheie a puzzle-ului evolutiv a fost pusă la locul ei”, a mai spus el. Cercetătorii au descoperit toate cele patru fosile în estul provinciei Yunnan din China, unde lipsa de oxigen a permis țesuturilor moi să nu fie digerate de bacterii.

Cercetătorii au concluzionat că G. aspera este un polip antic care locuia pe fundul mării, fie în apropierea unei subclase cnidare cunoscută sub numele de medusozoa.

Majoritatea animalelor din această subclasă, așa-numitele meduze (scyphozoans), dezvoltă în cele din urmă abilități de înot, dar unele, asemenea câtorva specii de hidrozoare, rămân polipi toată viața. De asemenea, coloniile de polipi hidrozoari pot construi schelete asemănătoare fosilelor de G. aspera.

Chiar și din puținele dovezi pe care oamenii de știință le au, este clar că animalele în formă de tub au apărut înainte de explozia diversității animalelor. Ceea ce a declanșat expansiunea lor rămâne o întrebare încă fără răspuns, însă.

„Acest studiu demonstrează un lucru cert: conservarea excepțională a țesuturilor moi este esențială pentru ca noi să înțelegem aceste animale antice”, au mai declarat cercetătorii.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele