În Universități s-a băgat cursul de „să nu faci nimic”: efectiv stai degeaba, te uiți pe pereți și primești credite să treci anul
Cine s-ar fi gândit vreodată că va merge la facultate și va avea un curs la care nu va face absolut nimic? Ei bine, se întâmplă. Nu la noi, ci în Universitatea Lawrence din Appleton, statul Wisconsin, SUA.
Aici, profesorii au propus un curs de „Doing Nothing” (Să nu faci nimic), iar rezultatele și succesul i-au surprins chiar și pe ei. Deși se așteptau ca acest curs să fie atractiv, mai ales că studenții primesc credite pentru el, nimeni nu anticipa că va fi atât de popular și îndrăgit.
Deși studenții nu dau examene aici și nu li se predă o anumită materie, adevărul este că acest curs dorește să-i învețe pe studenți să revină la viața simplă de dinainte de apariția mașinilor, a telefoanelor mobile, a tehnologiei de ultimă generație.
Ei sunt învățați despre valori de bază ale unei vieți sănătoase și echilibrate, cum ar fi să meargă mai mult pe jos, să doarmă noaptea, motiv pentru care nici nu sunt lăsați cu vreun telefon mobil sau alt gadget în sala de curs.
Profesorii sunt fericiți că studenții stau degeaba: sunt destul de stresați, să se mai și odihnească!
Profesorii sunt convinși că elevilor le-ar crește calitatea vieții dacă ar deprinde obiceiuri sănătoase, cum ar fi, de exemplu, să mediteze sau să doarmă suficiente ore în fiecare noapte, dat fiind faptul că e cunoscut apetitul tinerilor pentru nopțile albe, mai ales în perioada studenției.
De asemenea, cred cadrele didactice, faptul că acest curs atrage foarte mulți studenți nu ar trebui să fie un indiciu pentru dorința tinerilor de a sta degeaba, ci un semn clar al faptului că tinerii au nevoie de timp pentru ei, au nevoie să se detașeze de la cotidian, la stresul de zi cu zi.
„S-au făcut studii care arată că lucruri precum meditația și dormitul suficient sau fie chiar și simpla ridicare de la birou sau a-ți „permite” pur și simplu să te plictisești, toate acestea sunt lucruri care ne pot îmbunătăți calitatea vieții, ne pot îmbunătăți creativitatea, ne pot ajuta să gândim mai profund. Dar acestea sunt abilități. Sunt lucruri care trebuie să fie învățate”, declară unul dintre profesori, pentru revista TIME.