Cum este omul influențat de schimbările climatice: selecția naturală versus inovațiile tehnologice
Oamenii pot fi la fel de vulnerabili la schimbările de mediu ca și alte animale, potrivit unei noi cercetări care analizează datele genetice de la peste o mie de oameni care au trăit în Europa și Asia în ultimii 45.000 de ani.
Cea mai mare schimbare a avut loc în rândul primilor fermieri din Anatolia, o regiune asociată cu sistemul imunitar MHC-III.
La alte specii s-au observat adesea extincții masive, dar până acum au existat puține semne ale acestora la oameni.
Rezultatele arată detalii despre capacitate oamenilor de a-și adapta comportamentul și de a dezvolta noi instrumente și tehnici. Se pare că acest lucru nu a fost întotdeauna suficient pentru a supraviețuire.
Cum se adaptează omul schimbărilor, totuși
Oamenii moderni trăiesc într-o mare varietate de medii naturale, mai calde sau mai reci și au reușit să se adapteze. Spre deosebire de majoritatea animalelor, noi putem recurge la inovații tehnologice pentru a depăși provocările. Cu toate acestea, este posibil ca aceste inovații să nu fi fost întotdeauna suficiente pentru a face față noilor condiții de mediu.
Unii au speculat că adaptarea genetică la oameni este rară, poate pentru că inovațiile culturale au făcut-o în mare măsură inutilă. Alții au sugerat că selecția a avut loc în multe variante genetice moderat benefice, ducând la semnale subtile și greu de detectat.
În noua cercetare, publicată în Nature Ecology & Evolution, s-a studiat exact acest lucru: dacă oamenii au suferit schimbări, de-a lungul timpului.
Rezultatele au confirmat faptul că oamenii au, din acest punct de vedere, multe în comun cu animalele, totuși. Acest lucru sugerează că este posibil să nu fim atât de diferiți de alte specii, până la urmă.
Dovezile genetice în ceea ce privește evenimentele istorice de amestecare între diferite populații sunt tot mai multe. Acest lucru nu se întâmplă numai la oameni, ci și la alte specii, ceea ce sugerează că o astfel de amestecare poate fi destul de comună în natură, chiar dacă la oameni este mai puțin evidentă.