31 oct. 2022 | 12:06

Pot oamenii să supraviețuiască fiind înghețați? Ce spun oamenii de știință

ACTUALITATE
Pot oamenii să supraviețuiască fiind înghețați? Ce spun oamenii de știință

Am văzut multe filme SF, precum “Don’t Look Up”, care au un asemenea scenariu: câțiva oameni se salvează, în urma unei coliziuni cu un asteroid, și pleacă pe o altă planetă, criogenizați fiind. Dar oamenii de știință își pun această întrebare la modul serios: pot oamenii să supraviețuiască cu adevărat înghețați? Putem, la fel ca Meryl Streep, să ne dezghețăm pur și simplu trupurile înghețate de 22.740 de ani și să ieșim pe o altă planetă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat?

În timp ce ultima întrebare se află ferm în tărâmurile SF – răspunsul fiind un nu răsunător – există câteva exemple de supraviețuire a corpului uman la temperaturi destul de scăzute.

Oamenii nu pot supraviețui înghețați, conform cercetătorilor

În Minnesota, în 1980, o femeie a petrecut șase ore în zăpadă după ce și-a prăbușit mașina și a căutat fără rezultat ajutor. Medicii au raportat că era „înghețată” și i-au comparat corpul cu „o bucată de carne scoasă dintr-un congelator”. Și totuși, cumva, cu ajutorul unor pernițe de încălzire, ea a trăit să spună povestea.

Într-o poveste similară din 2016, un tânăr de 25 de ani a stat o perioadă de 12 ore în zăpadă, la temperaturi de -20°C. În ciuda faptului că medicii nu i-au putut detecta pulsul, au reușit să-l „readucă la viață”.

Sună destul de impresionant, nu? Dar am putea supraviețui înghețați o lungă perioadă de timp? „Răspunsul scurt este nu, nu este posibil și, foarte probabil, nu va fi niciodată posibil”, a declarat pentru IFLScience profesorul Gary Bryant, decan asociat (fizică) la Universitatea RMIT.

De fapt, corpul uman – menținut în mod normal la 37°C– nu poate face față deloc unor schimbări mari de temperatură.

„În termeni generali, corpul uman va începe să aibă daune dacă temperatura internă se schimbă cu mai mult de câteva grade”, a adăugat Bryant.

„O febră de peste 40°C este foarte periculoasă, iar hipotermia începe să apară dacă temperatura corpului scade sub 35°C”. Iar înghețarea, a adăugat el, „este o cu totul altă problemă”.

„Nu există exemple de oameni aduși înapoi la starea normal, după ce au fost efectiv înghețați”.

Atunci de ce există aceste rapoarte despre oameni care s-au recuperat după ce au fost înghețați? Potrivit lui Bryant, acestea sunt doar exemple de oameni care au fost readuși din hipotermie severă. Probabil că încă destul de miraculos, dar nu chiar atât de SF cum păreau inițial.