30 oct. 2022 | 21:38

BBC: O perspectivă rară asupra copilăriei tulbure a lui Elon Musk

ACTUALITATE
BBC: O perspectivă rară asupra copilăriei tulbure a lui Elon Musk

Este cel mai bogat om din lume, iar contribuțiile sale în tehnologie și nu numai, îl aduc pe acesta de cele mai multe ori pe primele pagini ale publicațiilor internaționale. Cu toate acestea, detaliile copilăriei lui Elon Musk nu sunt atât de cunoscute.

Foarte puține lucruri din spatele omului care reprezintă Space X și Tesla sunt cunoscute. Elon Musk este peste tot, iar omniprezența sa ne dă impresia că știm totul despre el. Elon Musk aproape că a eclipsat diplomația occidentală după implicarea sa în conflictul armat dintre Rusia și Ucraina.

Acesta a fost solicitat de autoritățile ucrainene, angajându-se să trimită în Ucraina terminale de conexiune la internet prin satelit Starlink, fabricate de către compania sa aerospațială SpaceX, pentru a împiedica Rusia să câștige războiul comunicațiilor.

El a propus apoi să se confrunte cu președintele rus Vladimir Putin într-un duel fratricid pentru a pune capăt conflictului armat. Câteva săptămâni mai târziu, Musk a deschis fabricile Tesla lângă Berlin, Germania și Austin, Texas. La acest ultim eveniment declarat drept cea mai mare petrecere de pe pământ, el și-a reiterat promisiunea de a face toate vehiculele Tesla autonome până la sfârșitul anului 2022.

copilăriei elon musk

Kimbal Musk, Elon Musk si Tosca Musk

Asemenea știri ar fi fost suficiente pentru mai mult de o persoană, dar trebuie să credem că nu este cazul lui Musk. Antreprenorul în serie a anunțat imediat că a achiziționat 9,1% din site-ul de microblogging Twitter (TWTR) , care este canalul de comunicare prin care a construit brandul Musk. Acolo are peste 82 de milioane de adepți, aproape echivalentul populației Germaniei.

Totuși, la un moment dat, miliardarul a făcut o ofertă de 43 de miliarde de dolari pentru a prelua controlul asupra Twitter. De atunci, o bătălie acerbă îl opune pe Musk consiliului de administrație, care nu pare pregătit să faciliteze sarcina.

Prin urmare, Elon Musk este peste tot. Totuși, bărbatul rămâne un mister. Omul de afaceri a încercat să clarifice o parte din acest mister într-un interviu recent Ted Talk. El a spus că a avut o copilărie nefericită și singuratică și că a petrecut mult timp în cărțile sale, mai degrabă decât să se joace cu copiii de vârsta lui.

„Nu am avut o copilărie fericită să fiu sincer. Dar am citit o mulțime de cărți. Am citit o mulțime și o mulțime de cărți. Treptat am înțeles mai multe din cărțile pe care le citeam și am văzut o mulțime de filme. Mi-a luat ceva timp să înțeleg lucruri pe care majoritatea oamenilor le înțeleg intuitiv.”, i-a spus Musk lui Chris Anderson de la Ted Talk.

Cine este Elon Musk, povestea lui: De la PayPal la Tesla, SpaceX și colonizarea planetei Marte

Secretele copilăriei lui Elon Musk ies la suprafață

Miliardarul a recunoscut că nu stăpânește codurile sociale, iar o explicație ar consta în faptul că suferea de sindromul Asperger. Musk a găsit însă alinare în cărți și programarea pe calculator, acesta fiind refugiul său care se pare că mai târziu în viață avea să îi aducă foarte multe beneficii.

Sindromul Asperger este o formă de autism fără dizabilități intelectuale sau întârzieri de limbaj. Cei care o au, de obicei, au dificultăți în relațiile și interacțiunile cu ceilalți, potrivit oamenilor de știință. Au dificultăți în a recunoaște și înțelege emoțiile celorlalți, fie prin expresiile feței, tonul vocii, glumele, ironia, anumite gesturi.  Astfel, le este dificil să creeze legături prietenoase sau romantice.

copilăriei elon musk

Elon Musk a fost maltratat in copilarie de catre colegii sai din Africa de Sud

Nereuşind să înţeleagă lumea exterioară, s-a îndreptat către lumea interioară. A găsit această lume, mai ales în informatică.

„Mi s-a părut satisfăcător să petrec toată noaptea programând computere, doar de unul singur. Cred că celor mai mulți oameni nu le place să tasteze singuri simboluri ciudate într-un computer toată noaptea. Ei cred că nu este distractiv, dar eu am crezut că este. Mi-a plăcut foarte mult. Aș programa toată noaptea de unul singur și am găsit că este destul de plăcut. Dar cred că nu este normal.”, își amintește magnatul tehnologiei.

Elon Musk s-a născut pe 28 iunie 1971 în Pretoria, Africa de Sud, dintr-un tată sud-african și o mamă canadiană. El a demonstrat de la început un talent pentru IT și antreprenoriat. La 12 ani, a creat un joc video și l-a vândut unei reviste de calculator. În 1988, după ce a obținut un pașaport canadian, a părăsit Africa de Sud pentru a evita sprijinirea apartheid-ului prin serviciul militar obligatoriu și, de asemenea, pentru a încerca să profite de oportunitățile economice din Statele Unite.

Elon Musk a vorbit destul de mult despre agresiunie pe care le-a suferit în copilărie. Acesta a mers la o școală britanică privată de băieți, foarte tradițională din Africa de Sud. Acest lucru a fost unul destul de greu pentru el, fiind un băiat sensibil, incredibil de inteligent, visător și care citea cărți științifico-fantastice, dar care este bătut la școală.

Musk a crescut în timpul Apartheidului, o epocă marcată de violență și tulburări civile. El a fost și martor când o bandă de intruși înarmați a pătruns în casa familiei sale. Într-o noapte, stăteau în sufragerie și tatăl lui a spus: „toată lumea jos! jos!” și a luat niște arme.

copilăriei elon musk

Elon a fost un băiat sensibil, incredibil de inteligent, visător și care citea cărți științifico-fantastice, dar care este bătut la școală

Potrivit înregistrărilor camerelor de luat vedere, niște intruși înarmați au sărit zidurile. Împușcăturile au început să aibă loc în sufragerie, tatăl său ucigându-i pe aceștia. Deci, Elon Musk a fost martor la acest lucru, dar și la gloanțele care zburau în jur, potrivit BBC.

Mai târziu, a urmat cursurile Queen’s University din Kingston, Ontario, iar în 1992 s-a transferat la Universitatea din Pennsylvania, unde a obținut o diplomă de licență în fizică și economie în 1995. La 24 de ani, a intrat la Stanford Ph.D. program în fizică, dar a plecat după doar două zile pentru că el credea că internetul are mult mai mult potențial de a schimba societatea decât munca în fizică.

Înainte de SpaceX în 2002 și Tesla în 2003, Musk a fondat Zip2 în 1995, o companie care furniza hărți și directoare de afaceri ziarelor online. În 1999, Zip2 a fost achiziționat de producătorul de computere Compaq pentru 307 milioane de dolari. Miliardarul a co-fondat apoi o companie de servicii financiare online, X.com, care mai târziu a devenit PayPal după fuziunea cu compania de software Confinity Inc. în 2000.