26 oct. 2022 | 14:02

Patronii români, amendați cu 120.000 de lei dacă fac asta: firmele nu mai scapă, dacă nu sunt corecte

ACTUALITATE
Patronii români, amendați cu 120.000 de lei dacă fac asta: firmele nu mai scapă, dacă nu sunt corecte

Firmele românești trebuie să fie deosebit de atente, deoarece riscă amenzi foarte mari în cazul în care nu aplică politici de protejare a mediului înconjurător.

În situația în care ai o firmă și activitatea ta periclitează mediul înconjurător, te poți aștepta la sancțiuni dure din partea statului. Pentru managementul defectuos al deșeurilor, specialiștii te pot amenda cu 20.000 de lei, dar dacă este o situație gravă, sancțiunea poate urca până la suma colosală de 120.000 de lei!

O astfel de amendă poate periclita bugetul multor IMM-uri din România, mai ales în condițiile actuale, când presiunile financiare cauzate de inflație și facturi sunt la cote foarte înalte, iar lichiditatea o mare problemă pentru managerii din mediul privat românesc.

Tocmai de aceea, ca să ne ferim de amenzile ce ne pot băga în insolvență sau poate chiar în faliment, trebuie să știm ce avem de făcut, ca să fim în conformitate cu prevederile legale în vigoare la această oră.

Cele 6 reguli pe care patronii trebuie să le respecte, pentru a nu fi amendați de stat

Specialiștii de la Green Environment Support transmit o serie de recomandări managerilor din România care vor să-și construiască afaceri prietenoase cu mediul înconjurător. Iată ce trebuie făcut, concret:

-Să folosești resurse regenerabile
-Să colectezi selectiv deșeurile și să le predai unor colectori autorizați în vederea valorificării lor
-Să reduci cantitatea de deșeuri generate prin reutilizare
-Să montezi senzori pentru a economisi energie
-Să renunți la flota de mașini și să încurajezi car sharing (mașini electrice) sau a deplasărilor cu transportul în comun
-Să utilizezi mijloacele electronice de stocare în detrimentiul celor în format tipărit.

De asemenea, specialiștii ne amintesc faptul că, printre obligațiile firmelor în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, se numără: colectarea selectivă a deșeurilor generate din activitate și depozitarea acestora în spații special amenajate, ferite de intemperii și etichetate; deținerea unor contracte cu colectori autorizați pentru fiecare tip de deșeu; păstrarea documentelor de predare ale deșeurilor (de exemplu: formularul de încărcare/descărcare – anexa 3, avizul de însoțire a mărfii); menținerea unei evidențe a gestiunii deșeurilor actualizată lunar și prezentarea acesteia în caz de control; realizarea raportării anuale privind deșeurile generate către Agenția pentru Protecția Mediului Județeană.

„Sancțiunile pentru firmele care au un management defectuos al deșeurilor pornesc de la 20.000 de lei și se cumulează, putând ajunge la 120.000 de lei”, explică Daniela Dobre, CEO-ul companiei Green Environment Support.