24 oct. 2022 | 17:59

OMS, avertisment pentru Europa. Trebuie să rămână în alertă: „Nu e momentul să ne relaxăm”

ULTIMA ORĂ
OMS, avertisment pentru Europa. Trebuie să rămână în alertă: „Nu e momentul să ne relaxăm”

Pe măsură ce se apropie iarna, Organizația Mondială a Sănătății a subliniat luni importanța de a rămâne vigilenți în contextul creșterii numărului de cazuri de Covid și gripă în Europa, încurajând mai multe persoane să se vaccineze.

OMS, sfat pentru Europa

„Nu este momentul să ne relaxăm”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, în cadrul unei conferințe de presă.

Cele 53 de țări care alcătuiesc regiunea Europa a OMS, care include Rusia și țările din Asia Centrală, s-au aflat din nou în epicentrul pandemiei Covid-19, reprezentând aproape 60% din noile cazuri de Covid din întreaga lume, a declarat Kluge.

În același timp, cazurile de gripă sezonieră ating un vârf. Cu acest nou val de Covid, decesele și internările la terapie intensivă nu cresc în aceeași măsură ca în cazul valurilor anterioare, iar OMS a subliniat legătura cu campaniile de vaccinare.

„Vaccinarea rămâne unul dintre instrumentele noastre cele mai eficiente atât împotriva gripei, cât și a Covid-19”, a declarat Kluge, îndemnându-i pe cei eligibili să se vaccineze cât mai curând posibil atât pentru gripă, cât și pentru vaccinul de rapel pentru Covid-19.

Luni, OMS a marcat, de asemenea, Ziua mondială a poliomielitei, o boală care afectează mai ales persoanele foarte tinere și provoacă paralizie și care a fost practic eradicată în lumea occidentală.

Cu toate acestea, o variantă mutantă a virusului poliomielitic derivat din vaccinurile antipoliomielitice orale a fost detectată recent în Marea Britanie, Ucraina, Israel și SUA.

Mai puțin virulentă decât virusul natural, această variantă poate provoca totuși simptome severe, cum ar fi paralizia membrelor la pacienții nevaccinați.

Vaccinarea rămâne foarte importantă

Deși rară, varianta a devenit mai frecventă în ultimii ani din cauza ratelor scăzute de vaccinare în unele comunități.

„Cred că este important să înțelegem că, oriunde pe glob, dacă am lăsat oameni în urmă, virusul poliomielitei este un barometru foarte bun pentru a ne spune cine sunt aceștia”, a declarat expertul OMS Europa, Siddhartha Datta, pentru reporteri.

Datta a explicat că, indiferent de regiune, populațiile afectate au fost cele „insuficient deservite”, ceea ce înseamnă că, din diferite motive, nu au primit suficiente vaccinuri pentru a atinge obiectivul de acoperire de 95 la sută

Niciun caz de virus natural al poliomielitei nu a mai fost raportat în Europa de mai bine de 20 de ani.

„Nu este un lucru pe care să îl luăm ca atare”, a declarat Kluge.

În întreaga regiune, acoperirea cu a treia doză de vaccin antipoliomielitic a scăzut cu un procent între 2019 și 2020. Până în 2021, doar 25 din cele 53 de țări au atins o acoperire cu vaccinul antipoliomielitic de 95 la sută.