19 oct. 2022 | 12:35

Zi-mi pe ce parte dormi, ca să-ți spun ce probleme de sănătate ai, conform cercetătorilor

ACTUALITATE
Zi-mi pe ce parte dormi, ca să-ți spun ce probleme de sănătate ai, conform cercetătorilor

Partea pe care dormi îți poate crea reflux gastric sau dificultăți de respirație.

Somnul poate fi remarcabil de greu de obținut în aceste vremuri stresante, așa că atunci când prinzi câteva ore, merită să obții cea mai bună calitate posibilă. În timp ce totul, de la evitarea luminii albastre până la cititul sau numărarea oilor, a fost promovat ca un instrument de adormit, poziția în care dormim poate avea, de asemenea, un efect esențial asupra calității și sănătății noastre.

Pernele îți pot îmbunătăți poziția de dormit prin alinierea mai bună a gâtului și a spatelui, pentru a ușura presiunea asupra coloanei vertebrale. Schimbarea părților poate aduce, de asemenea, beneficii pentru sănătate. Acest lucru ridică întrebarea: pe ce parte este cel mai bine să dormi, stânga sau dreapta?

Tu pe ce parte dormi?

Stomacul oamenilor se află în partea stângă a abdomenului. Deci, atunci când dormi pe partea stângă, conținutul său este mai probabil să rămână pe loc cu ajutorul gravitației. Dacă te rotești pe partea dreaptă și poziția ridicată a stomacului te poate expune la un risc mai mare de a experimenta reflux gastric acid, deși acest lucru nu va fi neapărat valabil pentru toată lumea.

Refluxul gastric acid apare atunci când conținutul stomacului se îndreaptă spre esofag, provocând o senzație de arsură care poate provoca disconfort semnificativ și poate duce chiar la formarea de ulcere. Acordarea de timp corpului tau pentru a digera mesele înainte de a sta culcat este o modalitate de a-ți reduce riscul de a suferi de reflux gastric.

În timp ce partea stângă pare a fi o alegere bună pentru persoanele cu anumite probleme gastrice, somnul pe partea dreaptă a fost asociat cu o respirație mai ușoară pentru persoanele care suferă de apnee în somn. Cercetările din 2011 au luat un grup de persoane cu această afecțiune și au evaluat modul în care dormi pe partea stângă versus pe partea dreaptă și pe spate, în comparație cu severitatea dificultăților de respirație.

„Am descoperit că poziția de somn a avut o influență semnificativă asupra evenimentelor apneice și poziția de somn pe partea dreaptă a scăzut frecvența evenimentelor respiratorii obstructive la pacienții cu boală moderată și severă”, au concluzionat autorii lucrării.

Dormitul cu fața în jos are, de asemenea, mai multe șanse să îți afecteze pielea: poți face riduri mai ușor.