18 oct. 2022 | 21:08

Fostul vicepremier al Rusiei spune că Putin ar putea avea soarta lui Osama bin Laden. Doar așa va fi înlăturat de la putere

ULTIMA ORĂ
Fostul vicepremier al Rusiei spune că Putin ar putea avea soarta lui Osama bin Laden. Doar așa va fi înlăturat de la putere

Serviciile secrete occidentale ar putea pune la cale o operațiune de lichidare a liderului de la Kremlin, susține fostul vicepremier rus Alfred Koch. Acesta și-a prezentat ipoteza într-un articol intitulat „Rebeliune împotriva lui Putin. Când un dictator a fost dat jos în Rusia și ce se va schimba pentru Ucraina”, publicat de RBC-Ucraina.

Fostul vicepremier al Rusiei îl critică pe Vladimir Putin

Fostul demnitar rus Alfred Koch, care trăiește de mai mulți ani în exil, consideră că Vladimir Putin poate fi înlăturat de la putere, așa cum a fost anihilat Osama bin Laden, liderul și capul al-Qaidei, recunoscută la nivel mondial ca cea mai mare organizație teroristă din lume. Ipoteza sa a fost prezentată într-un articol intitulat „Rebeliune împotriva lui Putin. Când un dictator a fost dat jos în Rusia și ce se va schimba pentru Ucraina”.

Potrivit fostului vicepremier rus, în cei 22 de ani în care a deținut puterea, Putin și-a condus guvernul după principiul „dezbină și stăpânește”. Grupurile de interese din jurul președintelui Rusiei nu se înțeleg foarte bine, ceea ce îi permite șefului de la Kremlin să le țină sub control, este de părere Koch.

Ce se întâmplă dacă președintele moare brusc?

În ultimele luni, sănătatea președintelui rus Vladimir Putin a făcut obiectul multor speculații, zvonindu-se că are cancer, Parkinson sau chiar a supraviețuit unei tentative de asasinat.

„Poate rămâne la putere 10 ani sau mai mult dacă dorește, depinde cu adevărat de circumstanțe”, a spus analistul politic Tatiana Stanovaya pentru Al Jazeera. „Nu aș acorda prea multă atenție problemei sănătății lui”, a punctat ea.

În cazul în care liderul de 69 de ani moare sau părăsește brusc mandatul, Consiliul Federației are 14 zile pentru a convoca alegeri prezidențiale. În caz contrar, Comisia Electorală Centrală ar face acest lucru. Între timp, prim-ministrul Mihail Mișustin va deveni președinte interimar. Cu toate acestea, premierul nu este văzut ca fiind deosebit de apropiat de Putin și nici un candidat credibil pentru alegeri.

Riscuri de destabilizare a elitei ruse

În schimb, Stanovaya consideră că plecarea lui Putin va lăsa un gol de putere între oficialii din securitate şi alte facţiuni ale elitei: „Dacă i se întâmplă ceva mâine, cred că sistemul ar supraviețui. Este încă robust. Forțele conservatoare, siloviki [oficialii de securitate] vor prelua inițiativa politică. Dar dacă ceva i se întâmplă lui Putin mai târziu (un an sau mai mult), în acest caz, riscurile de destabilizare sunt mult mai mari. Vom vedea lupte interioare și silovikii ar avea mult mai puține șanse să păstreze inițiativa. Anul viitor, situația ar putea fi mai diferită și mai dificilă.”

Potrivit rapoartelor din instituțiile de presă independente ruse, membrii elitei de la Moscova au fost surprinși și s-au simțit îngrijorați când Putin a anunțat invazia Ucrainei, declarând „operațiunea militară specială” un pas necesar.