15 oct. 2022 | 12:00

Toți cei născuți înainte de 1980 trebuie să știe. Ce se întâmplă, ce își doresc aceștia de la viața, conform unui recent studiu din România

ACTUALITATE
Toți cei născuți înainte de 1980 trebuie să știe. Ce se întâmplă, ce își doresc aceștia de la viața, conform unui recent studiu din România

În momentul de față, generația care predomină piața muncii este cea numită Milennials. Cu toate astea, cei din generația Z au fost introduși, de curând, în ecuație, așadar standardele s-au mai schimbat.

Pandemia, la rândul ei, a schimbat modul în care oamenii privesc jobul pe care îl au, mulți optând pentru munca de acasă, chiar și acum, când nu mai pare necesar să faci asta.

Ce se întâmplă cu cei născuți înainte de 1980

Conform unui nou studiu, realizat în țara noastră, se pare că angajații care au împlinit deja vârsta de 42 de ani pun accentul pe sănătate, dar și pe timpul petrecut cu familia și prietenii. Prin comparație, milenialii și Z vor bani mai mulți, astfel că sunt din ce în ce mai dispuși să renunțe la timpul liber pentru a-și îndeplini acest scop.

„Tinerii din generația Z prețuiesc foarte mult independența, flexibilitatea și fericirea, iar viziunea lor despre muncă este mai mult una pragmatică decât aspirațională. Tocmai de aceea auzim în ultimul timp de «quiet quitting» – tendința prin care tinerii se dedică jobului strict cât este necesar, fără a depăși orele din program și fără a avea ambiția promovării.

Totodată, se află într-o etapă de formare și sunt dispuși să renunțe la timpul liber în favoarea unui venit care să le permită să ducă stilul de viață dorit și să aibă acces la experiențe. Millennials, pe de altă parte, reprezintă o generație obișnuită să muncească mult, să își seteze obiective provocatoare, dar să se și bucure de beneficiile care vin odată cu un statut mai înalt și venit mai mare. Aceste generații sunt și cele care redefinesc cultura organizațională, punând în centrul ei bunăstarea angajaților și fericirea la job”, a declarat Ana Vișian, Marketing Manager la BestJobs.

Astfel spus, se pare că, de la o anumită vârstă, oamenii încep să aprecieze adevăratele valori ale vieții, adică pe cele nemateriale, în comparație cu cei mai tineri care încearcă din răsputeri să-și facă un trai decent la tinerețe. În mod evident, se poate spune că și „boomerii” (adică cei născuți înainte de 1980) au trecut prin acest stadiu, la rândul lor, însă acum au ajuns la alt nivel.

Atunci când vorbim despre economii, 10% din membrii Generației Z are obiceiul să economisească – o cifră extrem de mică. Milenialii ajung la 18%, în timp ce „boomerii” ating procentul de 20%.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele