Credit cu dobândă IRCC: cum să „fentezi” scumpirile și dezastrul care vine în 2023, puțini îți vor dezvălui metoda
Numeroase rapoarte economice indică o creștere agresivă a IRCC în anul 2023, ceea ce înseamnă costuri suplimentare, lună de lună, pentru românii datori la bănci. Din fericire, există soluții, chiar dacă nu se prea vorbește despre ele.
IRCC a fost introdus după luna mai a anului 2019, pentru a înlocui indicele ROBOR. Fiind calculat cu întârziere, românii cu rate influențate de IRCC n-au simțit până de curând scumpirile la dobânzi. Mulți dintre cei ce aveau credite influențate de ROBOR au decis să treacă la IRCC, acesta fiind mult mai mic decât ROBOR, care sărise în august de 8%.
Doar că și IRCC a crescut între timp peste pragul de 4%, iar unele analize spun că ar ajunge chiar și la 5-6% în 2023.
Din nefericire, românii nu mai pot reveni la ROBOR, schimbarea fiind irevocabilă. Avem, conform datelor oficiale, peste 10.000 de debitori la bănci care au optat pentru schimbarea ROBOR cu IRCC. În total, peste 450.000 de români au astăzi credite în derulare, calculate în funcție de IRCC, pentru ei, anul 2023 poate aduce cheltuieli de nesuportat la ratele bancare.
Desigur, situația va fi diferită în fiecare casă, în funcție de veniturile fiecărui om și de gradul său de îndatorare, dar nimănui nu-i convine să plătească dobânzi mai mari, chiar dacă își permite. Tocmai de aceea, există o soluție. Este vorba despre trecerea la dobândă fixă.
Fă-ți calculele așa cum îți arată acești experți, nu cum îți spune vecina „de la 2”
Irina Chițu, director Finzoom.ro, vorbește despre avantajele dobânzilor fixe, spunând că te protejează de fluctuațiile de cost. Ai predictibilitate și îți poți face calculele pe termen lung, știind mereu cât ai de plată!
De asemenea, dobânda fixă este văzută de 39% dintre români drept cea mai bună soluție pentru ei, chiar dacă este mai mare decât dobânda variabilă. Răspunsul a fost dat în cadrul unui sondaj de opinie realizat de comparatorul Finzoom.ro, la solicitarea Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).
„Dobânda celui mai ieftin credit (Prima Casă) se apropie de 10%. Dacă ne uităm la un credit ipotecar cu dobândă fixă pe un numar de ani (maxim 10 ani – există si credit cu fixă toată perioada de creditare), dobânda fixă, la majoritatea băncilor, gravitează în jurul a 7%, mai mică decât indicele ROBOR si cu atât mai mult decât dobânda variabilă, la care se adaugă și marja băncii (de 2% în cazul Prima Casa sau până la 3,50% la un credit ipotecar) peste ROBOR”, explică specialiștii Finzoom.ro.