11 oct. 2022 | 12:25

Legătura dintre jocurile video și memorie: cum îți păstrează mintea în formă

ACTUALITATE
Legătura dintre jocurile video și memorie: cum îți păstrează mintea în formă

Ce se întâmplă dacă, pe lângă faptul că oferă o modalitate distractivă de a ne bucura de timpul liber, jocurile video ar putea oferi beneficii reale puterilor noastre cognitive?

Aceasta este promisiunea unui nou joc care nu doar că te învață să cânți la tobe, ci îți și îmbunătățește memoria pe termen scurt.

Într-un studiu al efectelor jocului, 47 de adulți cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani au fost împărțiți în două grupuri: unul jucând jocul de ritm muzical (numit Rhythmicity) și unul jucând un joc normal de căutare a cuvintelor, timp de 20 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână timp de 8 săptămâni.

Diferența dintre cele două grupuri a fost clară: pe măsură ce jucătorii au progresat în Rhythmicity, modurile în care au vizat percepția vizuală și atenția selectivă au avut un efect secundar asupra memoriei pe termen scurt, așa cum a fost testat printr-un exercițiu de recunoaștere a feței.

Experiment

„După cum s-a emis ipoteza, doar grupul care a jucat Rhythmicity a prezentat o memorie pe termen scurt îmbunătățită la o sarcină de recunoaștere a feței, oferind astfel dovezi importante că antrenamentul de ritm muzical poate ajuta într-o sarcină non-muzicală”, scriu cercetătorii.

Ritmicitatea a fost dezvoltată împreună cu toboșarul Mickey Hart, cândva din Grateful Dead, și a folosit indicii vizuale pentru a antrena participanții să cânte un ritm pe o tabletă. Tempo, complexitatea și precizia necesare au fost toate modificate pe măsură ce jucătorii au progresat.

O parte din ceea ce face jocul special este că se poate adapta la persoana care îl joacă, schimbând nivelul de dificultate pentru a-l împinge pe jucător să se îmbunătățească, fără a-l face atât de greu încât să strice experiența de joc.

Analiza post-antrenament a fost efectuată prin electroencefalografie (EEG) în timpul unei sarcini de recunoaștere care implică fețe necunoscute. Jucătorii Rhythmicity au fost mai buni la identificarea fețelor după cursul de opt săptămâni, iar citirile EEG au arătat o activitate crescută în lobulul parietal superior – regiunea creierului legată de muzica de citire vizuală și de memoria vizuală pe termen scurt.

„Acea memorie îmbunătățită a fost uimitoare”, spune neurologul Theodore Zanto de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF).

„Există o componentă foarte puternică de formare a memoriei în acest sens și s-a generalizat la alte forme de memorie”.

Alte jocuri

Cercetătorii din spatele studiului s-au fost ocupat de acest domeniu din 2013, când au dezvoltat un joc numit NeuroRacer – un joc care s-a dovedit capabil să îmbunătățească în mod semnificativ facultățile mentale diminuate și să îmbunătățească atenția și memoria la adulții în vârstă, după doar patru săptămâni.

Acesta a fost urmat de un joc numit Body-Brain Trainer, despre care un studiu recent a descoperit că este capabil să îmbunătățească tensiunea arterială, echilibrul și atenția la persoanele în vârstă. În acest caz, datele privind ritmul cardiac au fost transmise în mod constant software-ului, astfel încât jocul să se poată adapta la nivelul de fitness al participanților.

Un alt joc, Labyrinth de realitate virtuală, care implică utilizatorii în găsirea unui drum spațial, a demonstrat că poate îmbunătăți memoria pe termen lung la adulții în vârstă după patru săptămâni de antrenament.

Un declin al controlului cognitiv vine adesea odată cu îmbătrânirea, dar aceste jocuri sunt dovezi că există modalități de a ne menține claritatea mentală.

„Toate aceste jocuri au aceiași algoritmi de adaptare și aceeași abordare, dar folosesc tipuri foarte, foarte diferite de activitate. Și în toate arătăm că poți îmbunătăți abilitățile cognitive la această populație”, spune neurologul Adam Gazzaley de la UCSF.