11 oct. 2022 | 07:30

Când se cumulează pensia cu salariul: capcana care le scapă multor pensionari români și pierd bani frumoși

ACTUALITATE
Când se cumulează pensia cu salariul: capcana care le scapă multor pensionari români și pierd bani frumoși

Foarte mulți pensionari români se află într-o situație financiară foarte dificilă. Ca să înțelegi gravitatea situației din piață, este suficient să te gândești că aproximativ două milioane primesc vouchere sociale pentru alimente, pentru că au un venit lunar mai mic de 1500 de lei. Din acest motiv, mulți se gândesc la cumulul pensiei cu salariul, chiar dacă asta implică să stai în câmpul muncii până la vârste fabuloase.

Legislația din România nu este cea mai corectă când vine vorba de practicile referitoare la cumularea pensiei cu salariul. Dacă nu ești atent, cel puțin pe perioada angajării, s-ar putea să rămâi fără beneficiul pensiei. Din fericire, dacă ai parte de un pic de bunăvoință din partea angajatorului, există câteva lucruri pe care le poți face ca să le primești pe amândouă.

Când nu se cumulează pensia cu salariul

La vârsta pensionării, dacă te afli în perioada unui contract pe perioadă nedeterminată și optezi pentru rămânerea în activitate, nu înseamnă sub nicio formă că te vei bucura de cumularea pensiei cu salariul. În cazul continuării contractului după momentul în care ai ajuns la limita de vârstă pentru pensionare, vei primi doar salariul, vei rămâne salariat.

Alternativa și una care funcționează din punct de vedere legal ține de părăsirea postului, pensionare și reangajare, în baza unui contract nou de muncă. În acel moment, vei primi pensia, dar aceasta va fi cumulată cu salariul, nu altfel. Chiar dacă pare ciudat, aceasta este realitatea din piața românească.

Ca referință, Codul muncii prevede că un contract de muncă încetează de drept (se termină în mod automat) la momentul în care salariatul îndeplinește, în același timp, condițiile stagiului minim de cotizare la pensie și are vârsta standard de pensionare, cu diferențe aferente femeilor și bărbaților. Asta înseamnă că atunci când salariatul/salariata îndeplinește condițiile anterioare nu mai are contract de muncă și devine pensionar/ă.

Dacă o persoană devenită pensionar optează să-și primească și salariul, important este să o facă pe baza unui contract nou de muncă. Ca în cazul oricărui salariat, angajatorul va achita pentru un pensionar angajat impozitul pe venit, contribuția la pensie și la sănătate, conform avocatnet.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele