Klaus Iohannis cere ajutor pentru Republica Moldova: „Are nevoie de sprijin energetic imediat”
Președintele României, Klaus Iohannis, a pledat, la summitul UE de la Praga, pentru susținerea Republicii Moldova, țară aflată în raza războiului din Ucraina. Potrivit liderului de la Cotroceni, măsurile luate la nivel european trebuie să aibă în vedere și securizarea din punct de vedere energetic al acestui stat, care are nevoie de sprijin imediat în perspectiva sezonului rece.
Klaus Iohannis, apel la liderii UE să ajute Republica Moldova
În condițiile în care Kremlinul folosește energia pe post de armă pentru a lovi economic Europa, șeful statului român a arătat că trebuie adoptate măsuri care să asigure decuplarea prețului la energia electrică de prețul gazelor naturale.
Klaus Iohahnis a participat, vineri, 7 octombrie 2022, la o reuniune informală a Consiliului European la Praga. Cehia asigură președinția semestrială a Consiliului UE. Principalele subiecte pe agenda discuțiilor au vizat situația din Ucraina, pe toate dimensiunile, evoluțiile în domeniul energiei, precum și situația economică la nivel european, anunță Administrația Prezidențială de la București.
Șeful statului condamnă Rusia și respinge anexările ilegale
Având în vedere noile escaladări generate de Moscova, președintele României a pledat pentru menținerea unui „răspuns puternic, prompt și clar” din partea UE față de agresiunea rusă și a respins cu fermitate acțiunea de anexare ilegală a celor patru regiuni ale Ucrainei. Iohannis a salutat adoptarea celui de-al optulea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei, explicând faptul că este necesar să se mențină o presiune ridicată asupra rușilor.
„Klaus Iohannis a reiterat poziția României privind independența, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și continuarea sprijinului constant al țării noastre, pe multiple planuri, inclusiv în pregătirea iernii. Totodată, a exprimat deschiderea României pentru procesul de reconstrucție, evidențiind necesitatea unei bune coordonări la nivel european pentru gestionarea eficientă a acestui proces”, este mesajul transmis de echipa sa.
Țara vecină este vulnerabilă în fața lui Putin
În acest context, liderul de la Cotroceni a reiterat preocuparea față de efectele războiului asupra altor parteneri din regiune, accentuând necesitatea continuării susținerii Republicii Moldova, „un stat extrem de vulnerabil în fața acestor evoluții”.
Deoarece Vladimir Putin folosește energia pe post de armă pentru a submina puterea economică europeană, liderii UE sunt hotărâți să răspundă în mod coordonat pentru asigurarea securității aprovizionării, inclusiv prin identificarea de parteneriate reciproc avantajoase, atenuarea impactului prețurilor ridicate asupra consumatorilor, mai ales a celor vulnerabili, și prin măsuri menite să reducă cererea de energie.