07 oct. 2022 | 13:21

Klaus Iohannis vrea un plan de economisire a energiei: „Nu ar fi rău să se elaboreze un plan decent, cu cap”

ULTIMA ORĂ
Klaus Iohannis vrea un plan de economisire a energiei: „Nu ar fi rău să se elaboreze un plan decent, cu cap”

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu ar fi rău se elaboreze un plan decent cu privire la economisirea energii în România. El a fost întrebat dacă Executivul ar trebui să vină cu un plan pentru reducerea risipei și a consumului, după modelul altor țări europene.

Iohanis: „Nu vrea nimeni să stea în frig”

Șeful statului a spus că nu ar fi rău să se elaboreze un plan decent de economisire a energiei.

„Eu cred că n-ar fi rău să se elaboreze un plan decent – repet, nu vrea nimeni să stea lumea în frig – dar un plan decent de economisire, cu cap, cu măsură, este probabil bine-venit”, a afirmat Iohannis, aflat la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga.

„E nevoie de măsuri mai hotărâte decât am avut până acum pentru a duce prețul energiei în jos, cu toate sancțiunile și măsurile care au fost bune nu s-a reușit o coborâre semnificativă a prețului energiei și asta înseamnă că trebuie să fim mai hotărâți”, a continuat el.

Piața gazului ar trebui despărțită de cea a electricității

Totodată, șeful statului a spus că rămâne la propunerea de a despărți piața gazului de ca a electricității.

„Rămân la propunerea mea să despărțim piața gazului de piața electricității. Din ce în ce mai mulți din Consiliu sunt de aceeași părere.

Sper să se convingă și Comisia că asta e una din măsurile care poate să dea rezultate. E clar nevoie de diversificarea resurselor pentru energie la modul, general, dar pe gaz în special. Aici avem ceva progrese, dar încă puține.

Interconectorul Grecia – Bulgaria a început să funcționeze, dar trebuie crescută capacitatea. Capacitatea porturilor europene pentru energii, gaz lichefiat trebuie crescută”, a mai declarat Klaus Iohannis.

El a mai vorbit despre plafonarea prețului la gaze, spunând că CE trebuie să vină cu detalii elaborate de experți.

„Sunt luate în considerare două măsuri. Una este de plafonare a prețurilor gazului, o măsură care este gândită pe termen relativ scurt, până trecem de iarnă, însă Comisia trebuie să vină cu detalii elaborate de experți pentru ca această limitare a prețurilor, price capping, cum spun ei, să nu afecteze pe furnizorii care sunt de partea noastră, de exemplu, Norvegia, care livrează o treime din gazul european”, a continuat Iohannis.