06 oct. 2022 | 08:09

Cum micșorezi factura la încălzire cu până la 70%: așa consumi mult mai puțină energie

ACTUALITATE
Cum micșorezi factura la încălzire cu până la 70%: așa consumi mult mai puțină energie

Facturile la energie electrică s-au majorat, iar toți românii se tem de ce va veni la iarnă, în materie de încălzire. Iată cum poți să consumi mult mai puțină energie, ca să ai facturile semnificativ mai mici.

Astfel, conform Roxanei Ghioca, General Manager Austrotherm România, cele mai importante în a face economie la energie sunt sistemele de termoizolații.

“Alegerea și utilizarea unui material de calitate superioară este, presupun, prima carte de vizită a clădirii. Cu fiecare etapă a construcției, calitatea materialelor utilizate se transferă în calitatea proiectului respectiv. O construcție premium nu poate fi considerată premium dacă nu respectă proiectul tehnic și recomandările specialiștilor. Izolația are rolul ei foarte important, așa cum am precizat și anterior, iar calitatea ei se reflectă rapid în facturile de energie”, spune Roxana Ghioca, într-un interviu pentru Profit.ro.

Cum să ai factura mai mică la încălzire

Există mai multe tipuri de izolații termice, iar cele din polistiren au efecte de economisire a energiei consumate pentru încălzirea/răcirea clădirilor: “De asemenea, nu trebuie neglijat nici aportul pe care termosistemele îl aduc structurii clădirilor, prin protejarea acestora de ciclurile de îngheț-dezgheț”, adaugă directorul Austrotherm.

Ca referință, conform statisticilor, țara noastră este țara cu cel mai mic consum de energie pe cap de locuitor, însă cu toate acestea, au fost primite recomandări de reducere a consumului.

“Invitația” CE este foarte greu de pus în practică fără a rezolva inițial eficienta termică a clădirilor. Conform datelor publicate de Agenția Internațională pentru Energie, cu un consum de numai 2,7 MWh pe cap de locuitor, în anul 2020, România era ultima țară, la nivel European, în ceea ce privește consumul de energie, în timp ce în Germania, spre exemplu, cifrele arătau un consum de 6.4MWh pe cap de locuitor. Liderul absolut al consumului de energie este Islanda, cu un nivel imposibil de egalat, de 51 MWh pe persoană”, mai spune Roxana Ghioca.

Așadar, ca să plătești mai puțin la iarnă, trebuie să ai în vedere că termoizolația are cel mai important impact în reducerea consumului de energie: „Se pot diminua costurile de întreținere cu cel puțin 70% dacă sunt respectate recomandările de termoizolare prezente în normativele actuale”, conform specialiștilor.