05 oct. 2022 | 11:24

Ce se întâmplă cu plângerile la Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu plângerile la Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România

Pe fondul facturilor mărite la curentul electric în România, mai mulți producători de energie electrică din țară au primit plângeri de la consumatori. Printre aceștia se află și Hidroelectrica.

Astfel, cel mai mare producător de energie electrică din România a primit, în primul semestru al acestui an, 40.589 de plângeri de la clienții casnici, conform datelor publicate de companie.

Așadar, compania care atrage din ce în ce mai mulți clienți casnici pe partea de furnizare datorită ofertei foarte bune (cel mai mic preț de pe piață) a primit, în total, 40.762 de plângeri de la toți clienți. Dintre acestea, 40.589 de la clienții casnici, iar aproape toate plângerile (40.476) au fost întemeiate. Doar 286 fiind catalogate de companie ca nesoluționabile.

Hidroelectrica are probleme

Cei mai mulți clienți sunt nemulțumiți de facturarea energiei consumate. E știut faptul că Hidroelectrica nu trimite facturi cu lunile și că lucrează la rezolvarea acestui impediment. Dintre aceste plângeri, mai mult de o treime, adică peste 8.500, nu au fost rezolvate în termenul legal. De asemenea, au fost și plângeri legate de ofertare (aproape 4.900), dar marea lor majoritate au fost rezolvate de companie în termenul legal – doar 5% nu au fost soluționate.

Criza energetică de care ne plângem cu toții atunci când poștașul ne aduce acasă facturile sau când le primim online presupune pentru unii mari beneficii. De exemplu, cel mai mare producător de energie electrică din țară înregistrează profituri amețitoare.

Este vorba despre gigantul Hidroelectrica. Deși traversăm o vară caracterizată de fenomene meteo neprielnice și de o secetă accentuată, iar producția a scăzut cu 30%, profitul Hidroelectrica este unul uriaș. Practic, profitul net a ajuns, după prima jumătate a anului curent, la 2,63 miliarde de lei.

Comparativ cu perioada similară din 2021, se înregistrează o creștere masivă a profitului, evaluată la plus 56%. De asemenea, dincolo de profitul care pare să fi crescut ca Făt-Frumos, nici veniturile nu stau mai rău. Și aici se consemnează evoluții semnificative. Este vorba despre venituri de 4,7 miliarde pentru primele șase luni din acest an, față de 3,2 miliarde, veniturile din 2021.