03 oct. 2022 | 21:43

Depozitele de gaz, burdușite: bucuria mare e întristare sigură. Ne-am „ars” la buzunar la nivel istoric

ACTUALITATE
Depozitele de gaz, burdușite: bucuria mare e întristare sigură. Ne-am

Criza energetică din prezent este mai gravă decât ne-am imaginat. Poate că nu vom duce neapărat lipsă de gaz la iarnă, dar resursele ne golesc buzunarele.

Europa este, de săptămâni bune, într-o goană după gaz natural, după ce Rusia a invadat Ucraina și a declanșat cele mai crunte și sângeroase momente pe care Europa le-a experimentat în ultimele decenii.

De când a devenit evident faptul că liderul rus folosește resursele naturale ca pe o armă de război, Occidentul a început să depună eforturi pentru a dobândi independența energetică față de gazul din Rusia. Doar că această cursă nu e deloc simplă. Se pare că Moscova ne furniza nu mai puțin de 40% din gaz, o cantitate mult prea mare să poată fi suplimentată, peste noapte, din alte surse.

Criza energetică are, de fapt, altă față 

Tocmai de aceea trebuie să facem economie de gaz în această iarnă. Ceea ce nu știm noi este că avem depozitele pline, iar acest aspect ar trebui să ne liniștească. România și-a burdușit depozitele de gaz în proporție de 85% (datele fiind valabile săptămâna trecută), în timp ce în Europa nivelul de umplere a ajuns la 88%. Până aici, totul bun!

Doar că aceste resurse strânse într-un timp, din diverse surse, ne-au costat prețuri exorbitante. Practic, plătim gazul mai scump ca niciodată!

Cele mai recente informații concrete venite de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), arată că, pentru luna iulie, importurile de gaze s-au făcut la preţul istoric de 1.592 de dolari/mia de metri cubi.

Din nefericire, dacă vom avea parte de temperaturi foarte reduse în termometre, există și pericolul apariției unui deficit de resurse, pe lângă prețurile uriașe deja existente.

„O iarnă cu temperaturi mai scăzute poate agrava deficitul de energie, problemele de aprovizionare şi poate conduce la întreruperi de energie, precum şi preţuri şi mai mari“, spune Szabolcs Nemes, managing partner, Roland Berger România.