03 oct. 2022 | 16:21

Când românul n-are bani, mai baga niște aur la amanet: pe câți bani își lasă ai noștri bijuteriile, ca să poată trăi de la o lună la alta

ACTUALITATE
Când românul n-are bani, mai baga niște aur la amanet: pe câți bani își lasă ai noștri bijuteriile, ca să poată trăi de la o lună la alta

Românii care au dificultăți financiare au găsit o soluție de a se ajuta să iasă din impas. Bagă aur la amanet. Desigur, trebuie să ai bijuterii sau alte bunuri de preț ca să-ți permiți această plasă de salvare.

Când dai de greu ce faci? Mulți dintre noi mergem la rude să solicităm un împrumut, dar foarte numeroși sunt românii care vor să fie independenți și să se ajute singuri să treacă peste greutățile financiare. Așa că preferă să-și amaneteze anumite bunuri din casă, pe care iau diverse sume de bani ce le sunt de folos în anumite probleme de moment.

În ultimele luni, pe fondul scumpirilor accelerate și a nivelului de trai din ce în ce mai piperat, românii noștri amanetează bunuri în valoare medie de 1.000 de lei. Practic, generalizând, aceasta este suma care ne lipsește multora dintre noi pentru a ne descurca fără dificultate din punct de vedere financiar.

Un jucător important pe piața amanetului de la noi din țară, CreditAmanet, tocmai a publicat un studiu cu privire la comportamentul clienților. Se pare că românii amanetează cel mai mult bijuterii din metale prețioase sau electronicele de prin casă pe care centrele de amanet le accepta și pe care pot oferi anumite sume de bani.

Pentru câți bani apelează românii noștri la amanet

Câți bani? Ei bine, se pare că valoarea medie a tichetului de împrumut a fost, în prima jumătate a acestui an, de 1.000 lei.

„Se păstrează, în proporţie de peste 80%, tendinţa de rambursare a împrumuturilor şi recuperare a bunurilor. La un venit mediu pe economie de 3.977 lei, cât s-a înregistrat în vara acestui an, comisionul mediu pe care l-a achitat un client al companiei a presupus costuri de doar 2,5% pe lună”, a explicat Cosmin Popovici, CEO al CreditAmanet.

Referitor strict la acest jucător în parte, se pare că aceste tipuri de afaceri sunt din ce în ce mai profitabile. Afacerile CreditAmanet au crescut cu 37%, în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2021, semn că românii apelează din ce în ce mai mult la astfel de servicii.