Numai la stat îți vine să lucrezi în România: profitul fabulos al giganților controlați de autorități. Energia este doar începutul
Autoritățile române controlează parțial sau integral aproximativ 200 de companii. Acestea sunt considerat companii de stat, activează într-o sumedenie de domenii și sunt mai profitabile ca niciodată.
În primele șase luni ale acestui ani, rezultatul brut ale companiilor controlate de statul român a fost de 11,3 miliarde de lei. Comparativ cu această valoare fabuloasă, merită să ai în vedere că pe tot anul trecut, nu doar un semestru, aceleași companii au generat un rezultat brut de 5,18 miliarde de lei, în timp ce, în 2020, vorbeam de 1,89 miliarde de lei. Saltul spectaculos desprins din performanța economică a companiilor s-a datorat mai ales giganților care activează în domeniul energetic.
O mână de companii, un profit pentru câteva sute
Pentru perioada ianuarie – iunie 2022, companiile controlate de autoritățile centrale au avut un venit total de 44,72 miliarde de lei, cu 72% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, când discutam de 25,84 miliarde de lei, după cum se poate vedea și în tabelele de mai jos.
Pe partea de cheltuieli, acestea au crescut cu 47%, de la 22,5 miliarde de lei în primele șase luni din 20221, până la 33,17 miliarde de lei în prima jumătate a acestui an. În mod surprinzător și contrar așteptărilor din piață, cheltuielile salariale au urcat cu doar 6,4%. Trebuie însă avut în vedere că forța de muncă din companiile controlate de stat, deși totalizează 163,442 de persoane, aceasta s-a contractat cu aproximativ 5400 de oameni.
Una peste alta, profitabilitatea extraordinară a acestor companii reprezintă o sursă semnificativă de venit pentru statul român nu doar prin intermediul impozitelor pe care le colectează, la fel ca în cazul tuturor firmelor care activează în România, dar și datorită dividendelor.
Punctual, cele mai importante surse de venit pentru statul român, din spectrul companiilor pe care le controlează, sunt Nuclearelectrica și Hidroelectrica. Acestea sunt însă doar două din cele 209 companii controlate de Guvern, la care se mai adaugă 956 controlate de către autoritățile locale.