28 sept. 2022 | 11:17

Ce zic turiștii despre litoralul românesc: s-a terminat sezonul estival, se trag concluziile

ACTUALITATE
Ce zic turiștii despre litoralul românesc: s-a terminat sezonul estival, se trag concluziile

Turiștii sunt cel mai dezamăgiți de litoralul românesc. Vara aceasta, la polul opus, s-au situat Maramureş, Bucovina şi Transilvania, ca fiind cele mai primitoare zone ale României.

„După o vară plină, lipsită de restricţii, care a adus cifrele turismului naţional la nivelul de dinainte de pandemie, rezultat la care a contribuit semnificativ şi emiterea voucherelor de vacanţă de către Guvernul României, a venit momentul să tragem concluziile de final de sezon. Potrivit unui sondaj realizat de platforma hotelieră online Travelminit.ro, românii spun că au fost primiţi cu cea mai mare ospitalitate în Maramureş şi Bucovina (zone votate de 22,7% dintre respondenţi), în Transilvania (zonă votată de 20,9% dintre respondenţi) şi în Banat (cu 20,1% dintre respondenţi)”, potrivit unui comunicat al Travelminit, cel care a întocmit sondajul.

Turiștii, foarte dezamăgiți de litoralul românesc: prost și scump

Turiștii au observat, de asemenea, creșteri de prețuri la cazare, mâncare, servicii wellness, atracții turistice și transport, în raport cu acum un an. În ceea ce privește bugetul alocat unui sejur în România: 70,5% dintre respondenţi ar aloca între 150 şi 300 de lei pentru o noapte de cazare/cameră dublă, 19,4% ar aloca sub 150 de lei pentru o noapte de cazare/cameră dublă, 8,6% ar aloca între 300 şi 500 de lei pentru o noapte de cazare/cameră dublă, în timp ce doar 1,4% ar cheltui peste 500 de lei pentru o noapte de cazare/cameră dublă.

Stațiunea Mamaia este în regres, consideră primarul Constanţei, Vergil Chiţac. Un motiv ar fi extinderea necontrolată a numărului de locuri de cazare în stațiunea de la malul mării.

„În Constanţa, în 1989 -1990, erau 12.000 de locuri de cazare. Astăzi, în acelaşi perimetru, că nu s-a mărit Mamaia, avem 25.000 de locuri de cazare. Şi când spun 25.000 am exclus blocurile rezidenţiale, care marea lor majoritate sunt închiriate şi sunt oferite turiştilor, deci cumva putem ajunge la mai mult de 25.000. În Mamaia erau 70 de hectare de spaţii verzi în 1989, acum mai sunt 10. În Mamaia sunt între 7.000 şi 8.000 de locuri de parcare, probabil pe la jumătate, iar cerinţa este cea pe care o ştiţi dumneavoastră, în cazul în care consideraţi că Mamaia ar fi plină vizavi de oferta de cazare. Orice am vrea noi să facem în Mamaia, nu putem, dacă vine fiecare turist cu maşina, să asigurăm un loc de parcare. Şi nici nu cred că e normal. Cine a fost în Mamaia ştie că dezvoltarea asta, de fapt nici nu e dezvoltare, e un regres, că eu înţeleg altceva prin dezvoltare, extinderea asta necontrolată a numărului de locuri de cazare a fost în detrimentul staţiunii Mamaia”, a declarat Chiţac la o dezbatere organizată de Alianţa pentru Turism.