28 sept. 2022 | 10:07

VIDEO „Nu am vrut să facem parte din război”. Noi imagini cu rușii care fug de mobilizarea lui Putin

ULTIMA ORĂ
VIDEO „Nu am vrut să facem parte din război”. Noi imagini cu rușii care fug de mobilizarea lui Putin

Granițele Rusiei sunt luate cu asalt de lumea care fuge de mobilizarea lui Vladimir Putin. Noi valuri de ruși au sosit în Georgia, disperați să evite să se alăture trupelor din Ucraina. Cei care au servit anterior în armată și sunt acum rezerviști sunt vizați de decretul Kremlinului, dar chiar și bărbați mai în vârstă, fără experiență, au fost chemați la război.

Granița cu Georgia, luată cu asalt de ruși

Bulevardul Rustaveli, mărginit de copaci, din capitala Georgiei, Tbilisi, este plin de tineri cu rucsacuri și valize, încercând să se orienteze în jurul acestui nou oraș. Însoțiți ocazional de soții sau iubite, aceștia și-au părăsit casele din Rusia ca să scape de mobilizarea parțială ordonată de președintele Vladimir Putin, pentru mai multă forță de muncă pe câmpurile de luptă din Ucraina.

Cozi kilometrice de mașini la frontieră. Lumea fuge masiv de ordinul lui Putin

Oficialii de la Tbilisi spun că peste 10.000 de ruși trec granița zilnic, iar imaginile distribuite masiv pe rețelele sociale arată coloane de mașini șerpuind spre Georgia și Mongolia. În dimineața zilei de 24 septembrie, coada de la punctul de trecere a frontierei Upper Lars Rusia-Georgia avea 2.000 de mașini, așa că mulți oameni au închiriat un scuter pentru a trece granița.

Georgia și Rusia au un trecut turbulent

Georgia, o țară muntoasă de la Marea Neagră, cuprinsă între Rusia și Turcia, a fost întotdeauna o destinație preferată pentru turiștii ruși, renumită pentru mâncarea, vinul și munții pitorești din Caucaz. Spre deosebire de mai multe state din Europa de Est și de Nord, a rămas deschisă cetățenilor ruși, iar sistemul de vize relaxat și limba rusă vorbită de localnici au făcut ca șederea lor aici să fie ușoară. Însă, cei doi vecini împărtășesc o relație neliniștită din cauza trecutului turbulent, notează Al Jazeera.

Georgia a fost cucerită de imperiile otoman și persan în secolul al XIX-lea și absorbită de Rusia țaristă, apoi a câștigat, pentru scurt timp, independența în timpul războiului civil rus din 1917-1923, înainte de a fi ocupată de bolșevici. În acea perioadă, revoluționarul georgian Iosif Jughashvili, mai cunoscut sub numele de Iosif Stalin, s-a ridicat fără milă la vârful conducerii sovietice.

După destrămarea URSS-ului în 1991, în Georgia a izbucnit un război civil în care două regiuni separatiste, Abhazia și Osetia de Sud, s-au desprins cu ajutorul Moscovei. Mai târziu, în 2008, Rusia a purtat un scurt război în numele separatiștilor, iar forțele ruse sunt încă staționate pe ceea ce este recunoscut internațional ca teritoriu georgian.