Facturile la energie ale românilor, pretext de stres major: cu cât s-au scumpit în ultimul an, de fapt
Românii se confruntă de mai bine de un an cu un val agresiv de scumpiri la energie. Situația nu pare să se îmbunătățească, iar un nou studiu atașează niște valori foarte exacte acestui trend îngrijorător referitor la energie electrică și gaze naturale.
Friedrich-Ebert-Stiftung România a publicat în această săptămână cea mai recentă ediție a Monitorului Social, un infografic referitor la situația facturilor la utilități din România, în raport cu piața europeană. Cu această ocazie, aflăm că, în țara noastră, facturile la energie au crescut de la 77% în 2010 până la 124% în 2021. Dacă are cineva o surpriză, aceasta este cea mai mare scumpire din orice altă țară a Uniunii Europene.
Românii, chinuiți de facturile la energie
„Cu termenul de referinţă a preţurilor la utilităţi din 2015, facturile românilor la utilităţi au crescut de la 77% în 2010 până la 124% în 2021. Această creştere este de departe cea mai ridicată din Uniunea Europeană. Media UE-27 pentru creşterea preţurilor la utilităţi a fost de la 89% din preţul de referinţă în 2010 până la 110% din preţul de referinţă în 2021. Creşterea cumulată a preţurilor la facturile electrocasnice din 2010 până în 2021 este de 61%, de departe cea mai ridicată din Uniunea Europeană”, arată infograficul.
Dincolo de prețurile efective la utilități și energie, Românii au înregistrat, în mod evident, și o creștere constantă a facturilor efective. Aproape în fiecare an, dacă ne uităm la 2011, 2013, 2018 sau 2021, facturile s-au scumpit cu măcar 8%, cea mai mare rată de creștere a prețurilor din Uniunea Europeană.
În teorie, acele scumpiri ar trebui să aibă o oarecare legătură cu inflația, dar nu este valabil în acest caz particular. Dacă ne uităm la indicele prețurilor de consum din România între 2010 și 2021, valorile au fost semnificativ mai mici decât scumpirile la energie, chiar dacă, și din acest punct de vedere, românii au suferit cele mai mari scumpiri. Dinamica indicelui a fost de 88% din prețul de referință în 2010 până la 115% din prețul de referință în 2021.
„Creşterea preţurilor la utilităţi în România a depăşit cu mult rata inflaţiei generale, ceea ce înseamnă că românii plătesc mai mult pentru toate cheltuielile curente, însă creşterea de preţuri cea mai mare a fost înregistrată la facturile pentru utilităţile casnice”, mai arată infograficul.